До вашої уваги шість хороших рецептів тіста для пирогів: пісне, сирне, швидке листкове, на майонезі, для рогаликів. Можна хоч щодня готувати – і не набридне. Адже у кожного тіста – свій неповторний смак. Усі рецепти – перевірені, від господинь. Тому готуйте, смакуйте, тіште себе і близьких свіжою запашною випічкою!
Пісне дріжджове тісто на окропі «Миттєве»
- 2 скл. води, 4,5 скл. борошна, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 3 ст. ложки олії, 50 г дріжджів. Об’єм склянки – 250 мл.
З’єднати склянку теплої води (37 ͦС) з дріжджами, сіллю, цукром, олією. Просіяти борошно і злегка змішати його з дріжджовою масою. Влити 1 скл. окропу у тісто і замісити. Борошна може знадобитися більше чи менше, тому спочатку всипати 4 скл., а решту досипати поступово. Тісто має бути м’яке і злегка липке. Можна відразу ліпити і смажити пиріжки.
Розділити тісто на шматочки. Зліпити пиріжки з улюбленою начинкою. Обсмажувати на пательні з олією з обох боків до золотистого кольору (вогонь нижче середнього). Начинки: тушкована капуста з грибами, рис з яйцями та зеленою цибулею, картопля з печінкою, лівер, тушковані гриби, тушковані яблука, повидло чи будь-що інше. Пиріжки виходять пухкі та легенькі, як хмаринки.
Із цього тіста пиріжки можна випікати відразу після замішування тіста. Приготувати начинку краще завчасно, а потім замішувати тісто. Воно універсальне, тому підійде як солодка, так і солона начинка.
Листкове сирне тісто
- По 250 борошна і сиру (м’якого, домашнього), 150 г масла, ¼ ч. ложки солі.
Масло змішати з сиром в однорідну масу, додати сіль і просіяне борошно, перемішати, зібрати в кулю, загорнути у торбинку і покласти в холодильник на 12–24 год. Тісто можна зберігати у холодильнику впродовж тижня. Є кілька способів приготування випічки з цього тіста:
- Можна просто розкачати, порізати смужками, пекти 10–15 хв за температури 200 °С – вийдуть «слойки».
- Розкачати, вирізати кружечки, викласти по одному, змастити жовтком, посипати цукром, накрити другим, придавити у центрі пальцем, надрізати по колу пелюстки, у цент покласти джем – вийдуть квіти.
- Розкачати, змастити повидлом, згорнути рулетом, порізати шматочками – вийдуть «равлики».
Майже листкове тісто (супершвидке)
- 200 г замороженого масла або маргарину, 1 скл. холодного кефіру або кисляку, 1 яйце, дрібка солі, 2,5 скл. борошна.
Насипати в миску борошно. Дістати масло з морозилки і крупно натерти, швидко перемішати виделкою, не домагаючись однорідності. Руками розмішувати не можна, щоб масло не нагрілося. У масу з борошном і маслом додати інші інгредієнти і знову розмішати виделкою. Висипати суміш на стіл і руками швиденько вимісити до того моменту, поки все борошно вбереться в тісто. Однорідності не домагатися. Тісто буде липнути до рук, але це нормально. Зліпити кулю, покласти в холодильник, накривши плівкою, витримати від 4 до 10 год. Якщо ви передумали пекти, можна покласти в морозилку.
Дістати тісто, розкачати, скласти вчетверо, розкачати, відразу знову скласти і знову розкачати. Можна відразу формувати пиріжки: порізати квадратами і спекти «трикутники» з начинкою, смужками – і обмотати сосиски, великими пластами – коржі для «Наполеона». Пекти за температури 200 °С, ставити в гарячу духовку.
Швидке тісто для пиріжків «Як пух»
- 25 г пресованих дріжджів (або 11 г сухих), 1 ч. ложка солі, 2 ст. ложок цукру, 1 яйце, 250 мл молока, 6 ст. ложок олії, 400–500 г борошна. Усі продукти кімнатної температури.
Увімкнути духовку на 180 °С, почати місити тісто. У теплому молоці розчинити сіль, цукор, дріжджі, яйце, перемішати віничком, влити олію, просіяти борошно, вимісити м’яке тісто. Викласти в миску, накрити плівкою, загорнути у махровий рушник. Вимкнути духовку, поставити всередину тісто на 20–25 хв. Дістати тісто, знову увімкнути духовку на 180 °С, почати формувати пиріжки. Викласти на деко, через 5 хв змастити яйцем, випекти. Можна готувати пиріжки із солодкими і солоними начинками, пироги-рулети, батони, булочки, плюшки.
Пісні рогалики
- 1 скл. води, 30 г дріжджів, 1 ст. ложка солі, 0,5 скл. олії, 3 скл. борошна, 1 скл. повидла.
У теплій воді розвести дріжджі, додати цукор і дрібку солі. У миску насипати половину борошна. Поступово порціями додавати розведені дріжджі, соняшникову олію, борошно і сікти ножем, таким чином вимішуючи тісто. Відразу розділити його на 3 частини. З кожної розкачати круг товщиною близько 5 мм, розрізати його на 8 сегментів. Борошно підсипати не треба, тісто не липне. Широку частина трохи розплющити, покласти 1 ч. ложку повидла, добре заліпити краї, щоб повидло не витікало, згорнути рулетиком, витягуючи вузький край. Викласти рогалики на деко, змащене олією. Випікати до золотистого кольору.
Дріжджове тісто на майонезі (без яєць і масла)
- 520 г борошна, 150 г майонезу, 8 г сухих дріжджів (або 25 г пресованих), по 125 мл молока і води, 0,5 ч. ложки солі, 3 ч. ложки цукру.
Змішати молоко, воду, дріжджі, сіль, цукор, 4 ст. ложки борошна. Дати підійти 10–15 хв. Ввести майонез, перемішати віничком, додати борошно, вимісити. Накрити рушником, дати підійти 1 год. Тісто приємне в роботі, не липне до рук. Можна готувати пиріжки із солодкою та солоною начинками, смажити в олії або запікати. Виходять повітряні, на другий день залишаються м’якими.
Радимо також інші рецепти тіста для пирогів і пиріжків:
- Шикарне тісто для пиріжків – на картопляному відварі
- Тепер готую тісто для пиріжків тільки зі смальцем! Виходять дуже пишні і смачні!