Як доглядати за окулярами

Досить часто спостерігалися випадки герпетичної інфекції шкіри чола та гострих кон’юнктивітів після походів до кінотеатру на 3D фільми.

Виявляється, що ваші окуляри можуть бути джерелом небезпечних для очей мікробів. Як потрапляють на окуляри ці невидимі для ока мікроорганізми і як правильно доглядати за оптичними приладами, розповідає лікар-офтальмолог Олена КОНОВАЛЕНКО.

За результатами дослідження, що проводила компанія Microban International, в якому взяли участь понад 1000 користувачів окулярами, 95% оправ як коригуючих, так і сонцезахисних окулярів були забруднені потенційно небезпечними мікробами.
Як же вони потрапляють на окуляри? Люди, які постійно їх носять упродовж дня, часто доторкаються до оправи руками: поправлять її на носі, знімають і одягають окуляри, протирають лінзи. Бактерії, спори пліснявих грибків та інші небезпечні для очей мікроби легко переносяться із навколишнього середовища на руки людини, а з них – на ваші окуляри.

Правило 1. Миємо окуляри ретельно

Як ви миєте окуляри? І чи миєте їх взагалі? Більшість користувачів окулярів вважають, що для чистоти окулярів достатньо протерти лінзи. Добре, якщо це відбувається за допомогою спеціальної серветки. Хоча, мабуть, ви не раз спостерігали, як люди дихають на лінзи окулярів після чого очищають їх за допомогою того, що трапилось під рукою: паперової серветки, рушника або й навіть власного одягу. Це вкрай неправильно. Цей спосіб не забезпечить очищення окулярів від мікроорганізмів, а жорсткі волокна, що містяться в папері і тканині можуть пошкодити цілісність оптичного приладу і призвести до подряпин.

Щоб зберегти чистоту лінз і ясність зору, достатньо мити окуляри у теплій воді за допомогою м’якого миючого засобу. Обробляйте мильним розчином не тільки лінзи, а й рамку оправи, завушники, носоупори. Після миття ретельно протріть окуляри м’якою тканиною.
Іноді пацієнти скаржаться на істотне погіршення зору, а виявляється, що їм потрібні не вітаміни і краплі, а всього лише мило, тепла вода і чиста ганчірочка. Мити окуляри потрібно щодня.

Правило 2. Безпека передусім

На гладких поверхнях шкідливі мікроорганізми мають схильність до розмноження. Тому на лінзах і оправі вони можуть швидко розповсюджуватись, а ми часто після окулярів доторкаємось до обличчя, губ, очей і тим самим продовжуємо цикл зараження. Бактерії, віруси і грибки можуть викликати дискомфорт в очах, почервоніння, запалення, погіршення зору. Тепле й вологе середовище ока сприяє розвитку захворювання. Занадто лякатися не варто, адже ми не живемо в абсолютно стерильному середовищі, та й не всі мікроорганізми є шкідливі. Але пам’ятати про обережність, чистоту і гігієну варто завжди!

Правило 3. Кіно без наслідків

Відомо, що 3D-окуляри можуть переносити збудників інфекційних захворювань шкіри, обличчя та очей. Однак вчені доводять, що цей ризик мінімальний. Разом з тим спостерігалися випадки герпетичної інфекції шкіри чола та гострих кон’юнктивітів після походів до кінотеатру. Тож перед тим, як одягати такі окуляри собі чи своїй дитині, не завадить протерти їх вологими серветками, що містять етиловий спирт Особливо це правило актуальне у часи піку епідемій, а також для людей зі слабким імунітетом і дітей.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook