КАТЕГОРИЧНО ВИКЛЮЧИТИ З МЕНЮ: цукор, кондитерські вироби, здобу, очищений рис, макарони з борошна вищого ґатунку, манку, солодкі фруктові соки, дині, виноград, усі сухофрукти, варення, гострі, солоні і копчені страви, алкоголь, банани.
ДУЖЕ ОБМЕЖИТИ: вершкове масло, сметана, майонез, рослинні жири, фруктоза, мед, кондитерські вироби на цукрозамінниках (найліпше на основі стевії), хліб із білого борошна, тверді сорти сиру, картопля (дозволена печена), смажені страви, м’ясні та рибні бульйони. Будь-які каші бажано звести до мінімуму, а гречку краще злегка недоварювати або просто залити на ніч водою, а зранку злегка підігріти перед вживанням.
МОЖНА ВЖИВАТИ, АЛЕ НЕ ПЕРЕЇДАТИ: вівсяні й гречані крупи (в супах), нежирні сорти м’яса й риби, кисломолочні продукти, житній хліб, овочі (щавель, капусту, буряки, цибулю, моркву, часник, салатну зелень, бобові), кислі і кисло-солодкі фрукти і ягоди, чорний хліб. Допускаються супи на овочевому відварі або на слабкому м’ясному бульйоні, варене нежирне м’ясо.
Страви мають містити достатню кількість клітковини.
Найсприятливішою для вживання є їжа з температурою близько 24 градуси. Людям із масою тіла 50–60 кг треба випивати на добу 1,5 л води. Якщо до діабету додаються захворювання суглобів, норму вживання води слід збільшити до 2 л (як і людям з масою тіла понад 70 кг).