Інгредієнти:
шкірки від 15 мандаринів (або суміші різних цитрусових), 1–3 г лимонної кислоти.
Сироп: 1,5 скл. цукру, 1 скл. води.
Шкірки (можна будь-яких цитрусових) залити водою і поставити на вогонь. Після закипання варити 10 хв, відкинути на друшляк і охолодити під струменем води. Знову залити водою і варити, додавши чайну ложку солі. Злити, охолодити під проточною водою, знову поставити на вогонь, сіль не додавати. Через 10 хв відкинути на друшляк і ще раз промити холодною водою. Відтак шкірки порізати.
У каструлі приготувати сироп з води та цукру, викласти шкірки, уварити на малому вогні до майже повного випаровування рідини (приблизно 30 хв). Наприкінці варіння додати 1–3 г лимонної кислоти. Потім відкинути на друшляк (сироп краще не виливати, а використовувати до млинців, чаю).
Викласти цукати на будь-якій поверхні для підсушування. Можна це зробити в духовці на мінімальному вогні і з відчиненими дверцятами, але краще залишити на столі. Коли цукати підсохнуть, їх обваляти в цукрі або пудрі. Зберігати у скляних банках зі щільними кришками. А можна не сушити і не цукрувати, а гарячими разом із сиропом розкласти в стерильні банки і герметично закупорити, як звичайне варення. Їх можна використовувати для змащування і просочування тортів, додавати у випічку, паску.