Торт «Тріо» з маком, горіхами і курагою
Тісто: 250 г маргарину, по 1 ст. ложці коньяку (або горілки), розпушувача і сметани, 4 жовтки, борошно (тісто має бути, як на вареники).
До 1-го коржа – 2 білка збити з 4 ст. ложками цукру і 130 г кураги (соломкою); до 2-го коржа – запарити і змолоти 100 г маку, змішати з 1 жовтком, ванільним цукром, 1 збитим білком з 2 ст. ложками цукру; до 3-го коржа – 2 збиті білка з 2 4т. ложками цукру, додати 130 г січених горіхів.
Тісто. Жовтки збити зі сметаною, додати потертий маргарин, горілку, борошно з розпушувачем, швидко замісити тісто, поділити на 6 частин. Покласти в холодильник на 2 год (або на ніч).
Форму (23 см) застелити пекарським папером. Розкачати одну кульку тіста, покласти в форму, зверху викласти начинку, накрити другим листком тіста, краї защипати, поколоти виделкою. Макову начинку не накривати. Один корж випекти без начинки.
Пекти при 170 ОС 25–30 хв. Охололі коржі просочити сумішшю коньяку і міцного чорного солодкого чаю (1:1), перемазати заварним кремом. Коржі чергувати таким чином: корж з горіхами, корж з маком, корж без нічого, корж з курагою. Обмазати з усіх боків кремом. Прикрасити розтопленим шоколадом.
Крем: 2 яйця збити з 0,7 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 2 ст. ложками крохмалю, 2 ст. ложками борошна, додати 200 мл холодного молока. У каструлю налити 400 мл молока. Як почне кипіти – тонкою цівкою влити яєчну суміш. Постійно помішуючи, довести до загусання, охолодити. Збити 300–350 г м’якого масла, добіла, потім по ложці додавати заварну масу.
Дати торту просочитися у холодильнику мінімум 12 годин. Краще добу.