Кажуть, наші пращури почувалися здоровішими за сучасників. А коли й хворіли, то знали, якими природними засобами зарадити біді. Відомий травознай, кандидат медичних наук Євген Товстуха у книзі «Лікувальна мудрість українців» розповідає про найпоширеніші лікувальні засоби наших предків і наводить їх рецептуру.
Щоб кожен міг приготувати напої в домашніх умовах, полікуватися й оздоровитися, «Сім’я і дім» публікує для вас один з рецептів народного академіка Товстухи.
Гарбузовий напій
Потрібно: сік гарбузовий – 3 л, настій трави вересу звичайного – 3 л, мед ранньовесняний – 500 г, спирт 96 % – близько 4 л (загальний об’єм будь-якого напою має бути 10 л).
Як готувати: достиглі плоди гарбузів помити, обчистити, натерти, витиснути сік, відстояти 4 години, профільтрувати. 100 г трави вересу звичайного залити 3 л окропу, настояти 4 години, профільтрувати. Усі компоненти змішати.
Як приймати: вживати напій по 1–2 ст. ложки 3–4 рази на день за 30 хв до їди. Для розчинення камінців треба вживати 4–15 місяців.
У яких випадках допомагає. Пити як сечогінний і жовчогінний засіб, для розчинення камінців у жовчному міхурі та нирках, у разі запорів, серцевих набряків, обмінного поліартриту, а також для лікування шкірних захворювань, зокрема екземи та нейродерміту.