Пиріг «Квіткова галявина»
Тісто: 200 г масла, 2 скл. борошна, сіль, 1 яйце, ваніль, 0,5 скл. цукру, 1 ч. ложка розпушувача, 1 ст. ложка сметани, 1 ст. ложка майонезу. Заливка: 1 яйце, 4 ст. ложки сметани, 1 ч. ложка крохмалю, 1 ст. ложка цукрової пудри. Начинка: 2 великі яблука, 2 ст. ложки цукру, дрібка кориці.
У глибокий посуд просіяти борошно і розпушувач, додати холодне масло, посікти ножем, розтерти руками на крихти. Яйце збити з цукром і сіллю, додати ванілін, сметану і майонез, ретельно перемішати. З’єднати обидві частини, швидко замісити тісто, загорнути у плівку і покласти в холодильник.
Заливка: збити яйце з цукровою пудрою, додати сметану і крохмаль, перемішати. Яблука почистити, нарізати невеликими шматочками, висипати в каструльку, додати цукор і корицю і трохи припустити, не допускаючи розварювання, остудити.
Форму 20х30 см застелити пекарським папером. Дістати тісто з холодильника, відокремити 1/3 і покласти назад. Більшу частину тіста розкачати прямокутником і викласти у форму, сформувати бортики, наколоти виделкою. 1/3 тіста дістати з холодильника, розкотити і формочкою вирізати квіточки та листочки.
Вилити на тісто у формі заливку, рівномірно розкласти яблука, а на них – квіточки і листочки. Випікати 40 хв за 175 градусів.