Рубінове варення
1 кг суниці (полуниці), 1 кг цукру, 1\3 ч. ложки лимонної кислоти, 0,5 скл. води.
Стиглі ягоди перебрати, засипати половиною цукру і залити гарячою кип’яченою водою. Через 5–6 год злити сік в каструлю, всипати решту цукру і зварити на малому вогні сироп.
Ягоди засипати в киплячий сироп і проварити 5–7 хв, струшуючи каструлю. Відтак варення зняти з вогню, через 3–4 год знову прокип’ятити 5–7 хв, відставити на кілька годин і проварити ще раз, насамкінець варіння додати лимонну кислоту.
Ягоди беру навіть дуже перестиглі – у варенні вони все одно цілі. Каструлю не струшую, а акуратно мішаю дерев’яною ложкою – вона ягоди практично не мне. Варю 5 хв з моменту закипання.
Лимонна кислота у варенні потім не відчувається, вона потрібна для загущення маси. Пробувала так само варити і малину, результат потішив.