Риба або курятина гарячого копчення «Без мороки»
Скумбрія або курятина. Маринад: на 3 ч. ложки соєвого соусу, по 1 ч. ложку оливкової олії і лимонного соку.
Скумбрію помити, розрізати черевце і вийняти нутрощі. Якщо берете шматочок рибки (сом, судак і т. д.), то його краще перев’язати шпагатом для надійності (щоб не розпалася на шматочки).
Замаринувати мінімум на годину, краще на ніч. На бажання у черевце риби можна поклала скибку лимона, гілочку кропу і зубець вичавленого часнику.
Потрібна готова тріска (продається в будівельно-садових або інших супермаркетах у відділі, де стоять мангали) або настругати її власноруч. Тріску замочити у воді на 20 хв. Добре віджати (щоб вода з неї не лилася, інакше вугілля заллєте) і викласти в мангал на гаряче вугілля.
Викласти рибу на решітку і поставити над димом на мангал. Накрити м’ясо будь-якою старою каструлею відповідного розміру (дерев’яні ручки обмотати фольгою, щоб не горіли). Готувати рибу 25–30 хв, курятину – 45–50 хв. Смакує гарячою і холодною.