Чеський пляцок
Макове тісто: по 200 г маку, родзинок і горіхів, 1 кг яблук, по 40 г панірувальних сухарів і какао, 300 г цукру, 6 білків.
Біле тісто: 250 масла (або маргарину), 100 г цукру, 80 г сметани, 6 жовтків, 400 г борошна, 18 г розпушувача (1 п.).
- Біле тісто: м’яке масло збити з цукром на пухку масу, по одному додавати жовтки, постійно збиваючи. Ввести сметану і додати просіяне борошно з розпушувачем. Тісто виходить дуже липким (не густим і не рідким).
- Макове тісто: горіхи подрібнити, мак запарити окропом і змолоти, яблука почистити, крупно потерти добре відтиснути. Білки збити на пухку масу. Змішати мак, горіхи, яблука, цукор, додати сухарі і какао, частинами вмішати збиті білки.
- Форму (22х22 см) застелити пекарським папером і змастити. Половину білого тіста розподілити на дні змащеними олією руками (інакше тісто буде дуже липнути до рук).
- Зверху викласти макову масу, а на неї рівномірно нанести липке біле тісто. Щоб це було простіше зробити, візьміть шматок фольги, змастіть олією і на фользі розподіліть другу частину тіста розміром, як форма. Далі (нехай хтось допоможе) переверніть фольгу з тістом на макову начинку таким чином, щоб тісто опинилось внизу на маковій начинці, а фольга зверху. Зніміть її.
- Випікати 1 год при температурі 180 ºС. Охолодити. Порізати порційними шматочками.
Post Views: 60