Пікнік-ідеї. 9 рецептів смачних страв, які можна приготувати на багатті

ТОП-9 рецептів страв, які можна приготувати на багатті.

Збираєтеся на природу? Думаєте, що приготувати на багатті, окрім традиційних шашликів? Маємо для вас 9 смачних ідей. 

Куліш
1–1,5 кг жирної свинини або сала, 2 кг свинини (філе), пригорща сушених грибів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг моркви, 1–1,5 кг пшона, спеції.

  1. Жирну свинину або сало дрібно нарізати розміром 0,5х0,5х0,5 см. Подрібнити цибулю, в казан влити воду і повісити його над багаттям.
  2. Свинину нарізати шматками по 0,5х0,5х3,0 см. Моркву нашаткувати соломкою. Усе варти 30 хв у казані з сушеними грибами (їх попередньо залити окропом, щоб розм’якли).
  3. Промити шпоно (на казан ємністю 10 л потрібно 1–1,5 кг пшона). Коли м’ясо готове, долити води до повного казана і висипати туди ретельно промите пшоно – воно має розваритися.
  4. Справжній куліш має бути як густа сметана. Варити ще 30 хв. Якщо хочете, можна посолити, постійно помішувати, неодмінно пробувати, додавати спеції (карі, мускатний горіх, чорний і червоний перець та трошки вичавленого часнику і духмяних трав). Останнім штрихом стає зелень, яку додають, знявши казан із вогню.

Картопля нашвидкуруч

Картопля, твердий сир або бочок, прянощі.

  1. Потрібно заздалегідь відварити велику картоплю в кожушку до напівготовності.
  2. На пікніку розрізати картоплю навпіл, покласти всередину шматочки сиру або бочка, посолити, поперчити й додати улюблені приправи.
  3. Загорнути кожну картоплину у фольгу, покласти зверху на жар. За 10 хв страва готова.

Банани на жару

2 банани, 4 імбирних печива, шматочок шоколаду.

  1. Покласти банани в шкірці прямо на гаряче вугілля або на барбекю. Коли шкірка почорніє, перекласти банан на тарілку, надрізати шкірку і посипати м’якоть розкришеним печивом.
  2. Можна додати трохи арахісового масла або шоколаду, який розтане на фрукті.


Реберця-гриль

1 кг свинячих реберець, 2–3 цибулини, 1 скл. пива, сіль, перець.

  1. Ребра порізати на порції, обрізати зайвий жир. Вимити, обсушити, натерти сіллю і перцем. Цибулю почистити і порізати кільцями.
  2. У контейнер для маринування викласти шар реберець, потім шар цибулі, знову шар реберець і шар цибулі і так далі. Останній шар – цибуля. Залити пивом. Зверху покласти гніт і поставити в холодильник на ніч.
  3. Запікати ребра на мангалі до готовності.

Уха справжня

Риба дрібна й велика, 1 цибулина, зубець часнику, картопля, 1 морквина, перець, сіль, 3–4 лаврові листки, кріп, лимон.

  1. Дрібну рибу (йоржів, окунців) випатрати, не знімаючи луски, видалити голови, щоб вони не додали гіркоти, загорнути в марлю, залити холодною водою і варити на малому вогні близько години (луска дає і навар, і особливий смак юшці).
  2. Потім вийняти рибу, загорнену в марлю. У киплячий бульйон покласти вимиті й почищені шматки великої риби, порізану на частини цибулину, дрібно посічений зубець часнику, картоплю, моркву, перець, сіль.
  3. На маленькому вогні юшку доварити ще 20–25 хв, закривши кришкою. Наприкінці варіння покласти лаврові листки.
  4. У готову юшку можна додати кріп або скибку лимона.

Чахобілі у казані

2,5 кг курятини, 1 кг цибулі, 5 помідорів, хмелі-сунелі, часник, кінза, перець чілі, кріп.

  1. Увесь жир, який є на курці, зрізати і виплавити в казані. Курку добре промити, нарубати сокирою на шматочки, покласти до жиру і обсмажити на ньому 15 хв.
  2. Цибулю почистити і нарізати великими шматками, додати до м’яса й обсмажити, відтак додати чилі, помідори, зелень, посипати сіллю і накрити щільно кришкою.
  3. Через 30 хв відкрити кришку казана і вкинути часник, зелень і хмелі-сунелі, ще трохи посолити, протушкувати ще 10 хв і зняти з вогню.

Шашлик із курячих сердечок.

1 кг курячих сердечок, 4 цибулини, 1 п. майонезу, сіль, 2 ст. ложки гірчиці, суміш перців, прянощі.

  1. Цибулю порізати півкільцями, з’єднати з сердечками, посолити, додати прянощі, майонез, гірчицю, перемішати.
  2. Поставити в холодильник на 1 год. Нанизати на шампури і смажити на багатті.

 

Шашличок з філейки

500 г к курячого філе, по 3 ст. ложки соєвого соусу й олії, 3 зубці часнику.

  1. Філе вимити, порізати нетовстими смужками. До вичавленого часнику додати олію і соєвий соус, перемішати.
  2. Викласти курку в маринад і залишити маринуватися на 30–60 хв. Нанизати смужки на дерев’яні шпажки (їх попередньо замочити у воді, щоб не згоріли), часник бажано зняти.
  3. Викласти на решітку. Обов’язково стежити, щоб не було сильного вогню. Перевертати кілька разів, смажаться вони швидко, не перетримуйте.

Американський білий соус для барбекю і шашликів

1 велика цибулина, 2 зубці часнику, 4 ст. ложки масла, 100 мл білого сухого вина, бульйону або води, 200 г майонезу, 50 мл яблучного оцту (5%), 2 ст. ложки лимонного соку, по 1 ст. ложці гірчиці і цукру, 0,5 ч. ложки гострого кетчупу, по 1 ч. ложці солі і чорного перцю.

  1. Цибулю нарізати і разом з часником покласти змолоти на пюре.
  2. Масло розтопити на маленькому вогні, додати цибулю і часник, поварити на середньому вогні хвилин 2–3, іноді перемішуючи.
  3. Додати біле вино (або замінники), добре перемішати і варити, поки половина рідини випарується (десь 3 хв). Зняти з вогню і дати 5 хв злегка охолонути.
  4. Додати майонез і добре перемішати. Додайте решту складників і перемішати. Поставити в холодильник на 1 год перед подачею на стіл.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook