7 продуктів, яких насправді не існувало в СРСР

Ціла низка продуктів, які для сучасних людей є звичними, насправді не існували в СРСР. Простим громадянам подібні товари стали доступні лише після розвалу Радянського Союзу.

Блогер Максим Мирович розповів про продуктові набори, які до 90-х років могли собі дозволити лише представники радянської номенклатури. Як він зазначив, “більшість радянських людей ніколи не бували за кордоном і навіть не підозрювали, як і чим там харчуються люди – вірячи в казки радянської пропаганди”.

ШоколадКак выглядели любимые шоколадки детей в СССР: подборка фото

За словами Мировича, нормального шоколаду у союзі не було. Хоча у 60-70-х роках, маючи потрібні знайомства, можна було знайти пристойний товар, вже у 80-ті шоколад став справжнім дефіцитом. Тому досить швидко у союзі почали робити його замінник.

“У Білорусі наприклад його називали “солодка плитка” – він практично не містив натурального какао (основний корисний продукт у шоколаді), і був такого ванільно-парафінового смаку”, – зазначив блогер.

Проте визначити підробку було досить просто – поклавши шматочок плитки на язик, він не починав танути як натуральний шоколад, а довгий час залишався прохолодним шматочком, який на смак нагадував суміш пластиліну з ваніллю.

Нормальний сир

Сыр "Российский" — опороченная гордость советских сыроваров » BigPicture.ru

Номінально в Радянському союзі вироблявся сир, але, як зазначив Мирович, він був досить низької якості і мало чим нагадував сучасний молочний продукт.

“Назвати це сиром було складно – ніздрювата маса під назвою “сир Російський” або “сир Пошехонський” смерділа немитими онучами і апетиту точно не викликала”, – підкреслив він.

Крім того, поширеним був “ковбасний сир”, який вироблявся з не зовсім зрозумілої субстанції. Але одним із найзнаменитіших молочних продуктів СРСР був плавлений сирок. Він мав особливу популярність у любителів випити.

Справді якісні сири, наприклад, пармезан чи камамбер, були доступні лише радянській номенклатурі у спеціальних магазинах. Прості громадяни змогли спробувати їх лише після падіння “залізної завіси”.

Морепродукти

За словами блогера, морепродукти у ХХ столітті були широко доступні у всіх розвинених країнах. Наприклад, заморожені і свіжі морепродукти, та навіть напівфабрикати давно стали буденністю, але у СРСР цього не було.

“Парадокс – особливо з урахуванням того, скільки морів омивало совок. Ще сяк-так щось морське можна було з’їсти в портових містах, на кшталт Владивостока, а в решту країни в кращому разі потрапляли якісь консервовані краби”, – заявив він.

Крім того, на радянських прилавках було неможливо знайти креветок, а в магазинах “Океан”, крім оселедця, можна було купити хіба що хімічні крабові палички та “морську капусту”.

Овочі та фрукти

Хоча радянська пропаганда не переставала говорити про безмежні засіяні поля, а також пишні сади, які цвітуть по всій країні, але в магазинах з овочами справи були погані.

Як пояснює блогер, на прилавках можна було знайти хіба тільки “м’яті підземні овочі”, а також “підгнившу зелену цибулю”. Магазини стояли напівпорожніми через планову радянську економіку, яка була орієнтована не на задоволення запитів людей, а газетні показники для пропаганди.

“Ніхто не думав про те, як донести товар до споживача, як організувати нормальне зберігання та нормальну торгівлю. Як підсумок – усі зусилля радянської сільськогосподарської праці гнили на овочебазах”, – підкреслили Мирович.

Якщо з овочами справи були погані, то фрукти взагалі вважалися дивиною на столі. Персики, банани, виноград та ківі – все це вважалося дефіцитом. Щоб купити звичайні банани доводилося відстояти кілька годин у черзі.

У багатьох ностольгуючих за часами СРСР, Новий рік асоціюється з мандаринами, які якраз “викидалися” у продаж до зимових свят, хоча нормальні овочі та фрукти стали з’являтися на святкових столах вже тільки після краху СРСР.

Вино та пиво

10 сортов советского пива в каталоге 1957 года

Як заявив Мирович, традиції пивоваріння були знищені на території СРСР ще у післяреволюційні роки, тому знайти хороше пиво було нереально. Виготовлення цього напою було спрямоване не так на якість і смак, як на “насичення апетитів трудящих мас”.

З вином справи були не кращі, одним із найпопулярніших винних напоїв радянських часів був дешевий “Сонцедар”. Крім того, наголосив блогер, у жителів СРСР був відсутній винний етикет.

“Якби хтось у совку сказав, що вином треба запивати їжу, поступово відпиваючи з келиха – то на нього подивилися б як на ідіота, совкове “вино” зазвичай пили як горілку – випивали залпом, потім морщились, нюхали скоринку хліба і закушували”, – зазначив він.

Хоча досить нормальними можна було вважати вина, які вироблялися в Молдові та Грузії. Але навіть вони поступалися якістю звичайним іспанським чи французьким винам.

Напівфабрикати

Какими были полуфабрикаты в СССР - Со Вкусом

Важко повірити, але в СРСР не вироблялися навіть звичайні напівфабрикати. Заморожені овочі, котлети швидкого приготування тощо – всього цього просто не існувало для радянських громадян. Єдине, що ще можна було знайти – рибні палички, але й вони були в дефіциті.

Однак, за словами Мировича, консервовані та заморожені овочі все ж таки вироблялися в країнах соціалістичного блоку, таких як Польща або Болгарія. Але саме на теренах СРСР не було навіть цього.

Кава, солодощі та нормальні консерви

Відео, Фото) ТОП-7 гастрономічних брендів з СРСР: “Советское шампанское “,  сирок “Дружба ” та інші незабутні радянські продукти | Одна Минута

Коли жителі розвинених країн уже давно насолоджувалися желатиновими цукерками, їли плитки білого шоколаду, заварювали розчинну каву та відкривали яйця “Kinder сюрприз” – радянські люди навіть не здогадувалися про існування подібного.

Усілякі крекери, збиті вершки у балончиках, а також незвичайне печиво та цукерки – все це стало доступним лише після розвалу СРСР, зазначив Мирович.

Насамкінець він зазначив, що Радянський Союз, незважаючи на ілюзію наддержави, наявність величезної армії та озброєння, був досить “сірою країною”, а його громадяни мали мізерний раціон.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook