пляцок "Чорнобривці"

“Чорнобривці” – не пляцок, а королівський десерт!

Якщо ви ще не пекли пляцок "Чорнобривці", не пошкодуйте свого часу і приготуйте його на найближчі свята. Бо він неймовірний, це справжній кулінарний шедевр!

Пляцок “Чорнобривці”

  • Форма 25Х35 см.
  • Тісто: 800 г борошна, 350 г маргарину, 2 ч. ложки розпушувача, 400 г сметани, 50 г какао, 150 г цукру.
  • Макова маса: 350 г маку, 100 г масла, 3 яйця, 100 г цукру.
  • Кокосова начинка: 200 г кокосової стружки, 6 білків, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 50 г крохмалю.
  • Крем: 6 жовтків, 160 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 30 г крохмалю, 300 мл молока, 1 ч. ложка цедри апельсина, 400 г масла. 

Перемішати борошно, розпушувач і какао. Додати маргарин, перетерти до крихт. Додати цукор і сметану, швидко замісити тісто до об’єднання. Розділити на 8 рівних частин: 4 – в холодильник, 4 – в морозильну камеру на 2 год.

Для макової начинки змолоти і запарити мак, відцідити від зайвої рідини, додати цукор, розтоплене масло, яйця, перемішати до однорідності.

Для кокосової начинки білки збити у пишну піну, додати цукор і ваніль, збити до стійкої маси. Додати косову стружку, перемішати на малих обертах міксера, всипати крохмаль і це раз змити на мінімальних обертах.

Одну частину тіста з холодильника розкотити, викласти у застелену форму, на неї 1/4 макової начинки, розрівняти. На неї – 1/4 кокосової начинки. Зверху натерти одну частину тіста з морозильної камери. Пекти при 180 градусах приблизно 40 хв. Спекти такі 4 коржі. Дати повністю вихолонути.

Для крему у каструлю з товстим дном покласти жовтки, крохмаль, молоко і цукор – збити до однорідності. Варити на малому вогні до загустіння, постійно помішуючи. Накрити плівкою впритул й охолодити до кімнатної температури. М’яке масло збити, по ложці додаючи заварну масу. Додати цедру, збити.

Зібрати пляцок, перемазавши коржі кремом. Класти коржі один до одного верхньою частиною. Боки змастити кремом. Поставити пляцок на 12 годин у холодильник. Покрити глазур’ю і прикрасити.

Пляцок “Чорнобривці” виходить високий, м’який і чудово нарізається. А який він смачний! І до речі, дуже ситний!

Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Maiia Rabtsun

Радимо також приготувати інші смачні пляцки за перевіреними рецептами від господинь:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook