Невже вперта дитина – це нормально? Консультує психолог

Що робити, якщо дитина вперта і чи добре це чи погано, радить психолог.

Звичайно, вперті діти можуть довести до сказу найспокійніших і найбільш терплячих батьків, але психологи вважають, що затятість дитини може стати запорукою успіху в дорослому житті. Така властивість характеру як впертість, може дуже допомогти в майбутньому для досягнення мети, які вона поставить перед собою.

Упертість, на думку психологів, — це якість, необхідна людям, тому що вона допомагає дотримуватися заданого курсу, навіть в тих випадках, коли є серйозні перешкоди. Впертість дуже важлива для успіху, чи це спортивні та шкільні змагання, чи професійний зріст і кар’єрні сходинки.

Сімейний психотерапевт лікар Волфіш вважає, що така риса як впертість обумовлює прекрасну послідовність у своїх вчинках, здорову амбітність. Вона допомагає набути витримки, яка дозволить вийти на фінішну пряму і вирішити всі завдання, необхідні для успіху. Тому її варто підтримувати і навчати дитину ніколи не здаватися перед труднощами.

Як поводитися з впертими дітьми?

1. Часто діти стають впертими, коли знаходяться в стані стресу. Його можуть спровокувати постійні конфлікти в сім’ї, дефекти виховання або при перестановці ролей в сім’ї (активна мати, неповна сім’я, вихованням займаються бабусі);

2. Любов — це не вседозволеність. Треба встановлювати чіткі межі дозволеного, і не дозволяти їх порушувати, щоб не провокувати бездоглядність. Їх не має бути занадто багато, і в рамках цих кордонів дитина повинна бути вільною.

3. Не пригадуйте їй випадки впертості, не фіксуйтеся на них, «забувайте» їх.

4. Частіше хваліть дитину, коли вона цього дійсно заслуговує.

5. Висувайте розумні вимоги і стежте за їх виконанням. Якщо ви щось заявляєте, то будьте готовими це виконати, всупереч сльозам і протестам.

6. Не піддавайтеся на вмовляння, аби лиш дитина припинила «діставати».

7. Подумайте, чи не є затятість дитини захисною реакцією на вашу надто владну поведінку. Зберігайте спокій і не дозволяйте дитині вами маніпулювати, використовуючи природне роздратування.

8. Перемикайте її увагу на гру, так ви зможете подолати прояви впертості, не зачіпаючи самолюбства. Частіше грайтеся разом, це сприяє оздоровленню стосунків і розвиває взаєморозуміння. І, окрім цього, гра допоможе змоделювати багато ситуацій, в якій іграшка «проявляє впертість», а дитина повинна буде її переконати.

9. Постарайтеся так сформулювати вимогу, щоб дитина думала, що це її бажання.

10. Нехай у неї буде право вибору. Наприклад, дозволити самій вибрати з двох варіантів, які вас влаштовують. Поцікавтеся, чи хоче дитина погуляти у дворі або в парку, з’їсти кашу або омлет, одягнути цей або інший одяг. Тобто не давайте їй можливості взагалі відмовитися гуляти, снідати або носити невідповідний одяг.

11. Намагайтеся не спровокувати ситуацію, в якій вона може проявити свою впертість, щоб не довелося застосовувати силові методи. Показуючи свою перевагу, ви тільки робите дитині гірше і спровокуєте розвиток комплексу неповноцінності.

12. Проговорюйте її почуття: злість, роздратування, і так далі. Називаючи їх вголос, ви допоможете дитині їх усвідомити, і навчитися з ними боротися.

Як не варто поводитися:

  • завжди пам’ятайте, що перед вами маленька дитина і не вимагайте від неї неможливого;
  • ніколи не варто її принижувати і пригнічувати відчуття власної гідності;
  • НЕ воюйте з нею через дрібниці і незначні приводи, вона швидше погодиться поступитися в серйозній справі;
  • не намагайтеся завжди одержувати перемогу в неухильному виконанні режиму сну або харчування, робіть маленькі потурання. Здорові діти завжди прагнуть їх порушувати, тому не створюйте ґрунт для невротичних зривів. Дотримуйтеся розумних правил;

Якщо ваша дитина постійно суперечить вам, то перевірте, чи не є вона шульгою. Іноді при домінуванні правої півкулі, діти проявляють особливу впертість.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook