Закуска «Павичевий хвіст»
- 2 баклажани, 3 огірки (1 великий і 2 маленьких), 2 помідори, 8–10 перепелиних яєць (за бажанням), 10–15 маслин, 1 скл. олії (0,5 скл. для соусу + 0,5 скл. для смаження). Для соусу: ¼ скл. молока, по 1 ч. ложці цукру, гірчиці і яблучного оцту, 0,5 ч. ложки солі, 100 г твердого сиру, 5 зубців часнику.
Баклажани помити і порізати тоненько трохи навскоси, щоб вийшли овальні шматочки. Рясно їх посолити і залишити хвилин на 10, щоб випустили гіркоту. Відцідити, промити, посмажити на олії. Викласти на тарілку, нанести на кожен шматочок соус. Покласти тонкий овальчик огірка, на нього – половинку кружальця помідора. Викласти пір’ячко з овочів у формі павичевого хвоста. Бажано взяти овальну тарілку. Зверху на кожну пір’їну покласти скибочку вареного перепелиного яйця (за бажанням) і половинку маслини. Прикрасити кільцями маслин.
Часниково-сирний соус. Влити у чашу блендера молоко (температури тіла!), додати олію, сіль, цукор, гірчицю, яблучний оцет. Збити блендером упродовж кількох секунд. Виходить консистенція майонезу. Додати часник і дрібно потертий сир, знову збити. Виходить густий соус.
Баклажани фаршировані «Кучерікас»
- 5 баклажанів, 250 г домашнього сиру, 200 г твердого сиру, 1 яйце, 2–4 зубці часнику, кріп, петрушка, базилік, сіль, перець.
Баклажани (разом із хвостиками) розрізати уздовж навпіл, відварити у підсоленій воді 15–20 хв або запекти. Охолодити, вийняти ложкою м’якоть, нафарширувати. Для начинки змішати потертий твердий сир, домашній, яйце, подрібнену зелень, вичавлений часник, спеції. Запікати у розігрітій до 180 °С духовці 30 хв.
Запіканка «Веселка»
- 500 г курячого фаршу, 250 г рису, 200 мл бульйону або води, по 1 цибулині, кабачку, баклажану і морквині, 3 перчини (краще різних кольорів), 2 яйця, по 100 г твердого сиру і вершків, 4 ст. ложки олії, сіль, перець, 0,25 ч. ложки орегано, петрушка, 2 зубці часнику.
Рис обсмажити у 2 ст. ложках олії до прозорості (або використовувати пропарений), залити бульйоном, варити до повного випаровування рідини (до напівготовності). Змішати фарш, охололий рис, петрушку, терту цибулю і сир, 1 яйце, сіль, перець. Покласти на дно форми діаметром 30 см, щедро змащеної маслом. Нарізати тонкими пластинами моркву, опустити в окріп на 2 хв. Так само порізати тонкими пластинами кабачок і баклажан, перець – смужками. Викласти овочі у форму по колу на ребро, втискаючи їх у фарш. Змішати 2 ст. ложки олії, часник і сіль, змастити овочі. Вершки збити з яйцем, залити ложкою у проміжки між овочами. Поставити у розігріту до 180 °С духовку на 30–40 хв.
Баклажанове віяло
- По 1 баклажану, помідору і цибулині, 200 г твердого сиру, сіль, перець, олія, зелень.
Баклажан надрізати уздовж тонкими пластинами, не дорізаючи до хвостика. Щедро посипати пластини сіллю, залишити на 15 хв. Промити і бланшувати в окропі 10 хв або запекти на деку, застеленому пекарським папером. Помідори нарізати кружальцями, зелень подрібнити, цибулю нарізати півкільцями, сир скибочками. Розкрити баклажан віялом і на кожну смужку викласти помідор, цибулю, сир і зелень. Посолити, поперчити, щедро збризнути олією. Можна змастити майонезом. Поставити у розігріту до 180–200 °С духовку на 25–30 хв. Можна порізати баклажан не віялом, а кільцями, і скласти інгредієнти пірамідкою.
Радимо також приготувати:
- Баклажановий рулет на святковий стіл
- Баклажани як гриби – не відрізнити! Дуже смачна закуска!