1. Дотримуйтеся дієти.
Неймовірні результати різних досліджень доводять, що жінки, чия дієта складається із зелені і овочів, і в чиї звички входять прогулянки пішки, зменшують ризик захворювання на рак буквально за два тижні.
За цей термін здатність кров’яних тілець вбивати ракові клітини зросла на 20-30%. Але іноді, навіть коли жінка вже знає про діагноз, вона не змінює своїх звичок в раціоні і способі життя, які так важливі для боротьби з хворобою.
У порівнянні з жінками, які не діють, ті, хто обрав здоровий шлях, наполовину скоротили ризик загибелі від раку всього за два роки.
2. Червоне вино – те, що лікар прописав.
Так що на рахунок алкоголю? У 2013 році вчені зібрали добірку понад ста досліджень про рак грудей і прийом незначної кількості алкоголю (до келиха вина в день).
Що важливо, вони виявили, що у жінок, які вживають келих або трохи менше келиха вина в день, підвищується ризик захворювання на рак. За оцінками, щорічно серед 5000 смертей через раку грудей алкоголь має не останнє значення.
Єдиним винятком є червоне вино. У ньому є елементи, які пригнічують активність ферменту під назвою естроген-синтаза, який сприяє росту пухлини молочної залози.
Так що періодично можете дозволити собі келих червоного вина. Але все ж найкращими продуктами, що знижують активність даного ферменту є: синій виноград, переважно з кісточками, білі гриби, полуниця і гранат.
3. Просто додайте броколі.
Чи є інший спосіб зменшити канцерогенний ефект приготованого м’яса? Для цього вчені виміряли рівень гетероциклічних сполук (HCAs) в крові людей, тільки що пообідали м’ясом зі сковороди.
У наступні два тижні в раціон жінок додали близько 500 грам брокколі і брюсельської капусти, а потім знову подали їм смажене м’ясо. Як і очікувалося, результати показали, що овочі змогли зменшити канцерогенний ефект і допомогли печінки вивести токсини.
Якщо гарніром до стейку є броколі або брюсельська капуста – організм менш схильний до впливу канцерогенів.
4. Висипайтеся.
Більшість людей знає, що за сон відповідає гормон мелатонін. Але також цей гормон має властивість припиняти розвиток ракових клітин. Уявіть, що мелатонін присипляє ракові клітини вночі.
І щоб детально дослідити це питання, фахівці з Бостона вивчили сон сліпих жінок. Ідея була ось у чому: сліпі жінки не бачать сонячного світла, тож мозок не отримує сигнал про припинення виділення мелатоніну в кров.
І природно, дослідження показали, що шанси захворіти на рак грудей у сліпих жінок на половину менший, ніж у зрячих. Отже, ті жінки, які працюють в нічні зміни, знаходяться в особливій небезпеці.
Навіть проживання в сонячному районі збільшує ризик захворювання. Таким чином, найкращими умовами для сну є темна, зашторені кімната і ніякого світла.
5. Волокниста їжа.
Прийом кожних 20 грам продукту, що містить волокна, на 15% зменшує ризик розвитку раку. Дослідження різних країн показали, що жінки, які щодня вживали більше 6 грамів розчинних волокон (склянка темних бобів) перед настанням менопаузи, на 62% менше схильні до ризику захворювання на рак молочної залози.
6. Знизьте рівень холестерину.
Вважається, що рак грудей використовує холестерин як платформу для поширення нових тканин. Іншими словами, між високим рівнем холестерину і зростанням ракових клітин можна поставити знак «=».
7. Ніяких шашликів і барбекю!
Якщо ви турбуєтеся про ймовірність захворювання на рак молочної залози, то найбільшої шкоди своєму організму ви наносите, регулярно поїдаючи яловичину, свинину, рибу або птицю, приготовлену при високій температурі – на грилі або просмажене.
А ось вживання в їжу відвареного м’яса, ймовірно, є найбезпечнішим.
М’ясо, приготоване в понад 100С, насичується канцерогенними речовинами, званими гетероциклическими сполуками (HCAs). Чим довше м’ясо готується, тим більше таких шкідливих речовин з’являється.
Дослідження Центру жіночого здоров’я штату Айова виявили, що жінки, які вживають добре просмажений бекон, стейк і котлети, мають майже в п’ять разів більше шансів на розвиток раку грудей, ніж жінки, які віддають перевагу м’ясу середнього та легкого підсмажування.
8. Вічні правила.
Люди, що з’їдають по яблуку (або хоча б половинці) в день, набагато менше схильні до ризику захворювання на рак.
Вживання хоча б мінімальної кількості яблук в день може знизити ризик захворювання на рак молочної залози, раку яєчників, гортані і колоректальний рак. Яблуко потрібно з’їдати з шкіркою! У більшості випадків, шкірка містить більше антиоксидантів, ніж м’якоть.
9. Чудодійні гриби.
Жінки, що з’їдають половину гриба в день, на 64% більш стійкі до розвитку раку молочної залози. Якби ще любительки грибів запивали їх зеленим чаєм, то їх шанси піднялися б аж на 90%.
10. Соя рулить!
Соя не тільки допомагає зменшити ризик розвитку раку грудей, але і допомагає полегшити припливи під час клімаксу. Дослідження показали, що жінки, які вживали сою, мали велику тривалість життя і меншу ймовірність рецидиву при раку молочної залози.
Відповідно до одного з дослідженням, 90% пацієнток, які перейшли на раціон багатий соєю, змогли прожити ще 5 років після виявлення діагнозу. А половина тих, хто зовсім не вживав сою, або робив це в малих кількостях, померли.
11. Казкова дія насіння.
У насінні льону міститься в 100 разів більше певного виду фітоестрогену, лігнану, ніж в будь-якому іншому продукті. Іншими словами, лляне насіння здатне зупинити або сповільнити рак.
Щоденні рекомендації: 1 столова ложка лляного насіння в день, додана в вівсянку, супи і салати, або запечена в кексі.
12. Від раку грудей врятує зелений чай.
За заявами вчених Колумбійського університету, чай насправді не дає злоякісним пухлинам рости. Вони провели дослідження, в якому брало участь сорок жінок з раком молочної залози.
У цих пацієнток гормональна терапія не давала результатів. Деяким з них запропонували протягом 3 місяців, два рази на день приймати екстракт зеленого чаю.
13. Носіть правильну білизну
Занадто тісні бюстгальтери, бюстгальтери без бретелей і пуш-ап травмують ніжні тканини молочної залози і подразнюють нервові волокна, від цього страждають і тканини лімфатичних залоз.
Тому підбирайте білизну строго за розміром, яке підтримує анатомічно правильне положення грудей. Наприклад, це може бути щільний безшовний бюстгальтер, обов’язково з натурального матеріалу.
14. Не відмовляйтеся від грудного вигодовування.
Некурящі матері, що годували дітей грудьми більше півроку, зміцнюють не тільки дитяче здоров’я, але і своє власне.
Годування грудьми відсуває вік захворювання на рак молочної залози в середньому на 10 років, але за умови, що жінка не курить, а грудне вигодовування триває не менше півроку.
Годування грудьми стимулює утворення епітелію молочної залози і пригнічує рівень естрогену, який сприяє виникненню цієї форми раку.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!