Здоров'я та краса Народна медицина

Які хвороби лікує ківі і кому він заборонений: рецепт смачної настоянки

Ківі – справжній порятунок у зимовий період та ранньою весною. За вмістом вітаміну С йому поступаються навіть цитрусові. Тому ківі вважається одним із найцінніших продуктів для профілактики сезонних авітамінозів та захворювань. Які ще лікувальні властивості ківі та чим унікальний цей диво-продукт? Як його заготовити на зиму? Дізнайтесь у цій статті.

Потужне джерело вітаміну С, стимулює імунну систему. Ківі повинен бути обов’язковим продуктом з кінця осені до середини весни. Він піклується про еластичність та міцність стінок судин. Ківі важливий для людей, схильних до атеросклерозу, тромбозу. Продукт чудово розріджує кров.

Ще одна важлива властивість фрукту для нашого здоров’я – активна участь в утворенні клітин крові. Доведено, що регулярний прийом цього продукту підвищує рівень гемоглобіну. Це профілактика та лікування деяких видів анемії. Також допоможе людям, які страждають від частих запаморочень голови.

Це сильний сечогінний засіб. Фрукт корисний для підтримання здоров’я сечовивідної системи, особливо нирок. Вважається ефективною профілактикою утворення у нирках піску та каміння. Підвищує перистальтику кишечника. Дуже корисний для людей старшого віку, у яких часто фіксується сповільнення роботи кишківника та хронічні запори.

Незважаючи на кислий смак, ківі допомагає позбутися від печії. Вітаміни групи В, а також магній у складі ківі – важливі речовини для профілактика сезонних депресій. Допомагають стимулювати розумову діяльність, але захищають від нервових зривів, безсоння, емоційного спаду. Це чудовий спосіб для боротьби зі щоденними стресами.

Ківі (друга назва «китайський агрус») поєднує в собі смак суниці, банана, дині, яблука, ананаса і черешні. Проблема в тому, що ці переваги мають тільки свіжі плоди. За смаком настоянку з ківі можна сплутати з лимонним лікером. Навіть колір готового напою буде не зеленим, а жовтуватим. Зате легка кислинка чудово нівелює пекучий присмак спирту, в результаті навіть міцний варіант п’ється легко і приємно.

Для приготування настоянки потрібні стиглі (можна перезрілі) ківі, головне щоб плоди не були підгнилими, а м’якоть чорною. Оптимальна алкогольна основа – горілка або розведений водою етиловий спирт, також підійде добре очищений самогон (бажано подвійної перегонки).

Складові:

  • горілка (самогон, спирт 40-45%) – 0,5 літра;
  • плоди ківі – 4 штуки;
  • цукор (мед) – 50-200 грам (за бажанням);
  • вода – 50-100 мл (за бажанням);
  • сушена цедра апельсина або лимона – 5 грам (за бажанням).

Раджу додавати цукор або мед після настоювання. Вода (вносити разом з цукром як сироп) потрібно тільки для зниження міцності. Цедра надає напою цікавий аромат, але підходить тільки верхня жовта (або червона шкірка) без білої м’якоті, інакше з’явиться гіркота.

Рецепт настоянки з ківі

1. Плоди ківі помити і очистити від шкірки.

Увага! Через високу кислотність шкірка ківі може обпалити слизову оболонку ротової порожнини і викликати дисбактеріоз кишечника, тому не рекомендується для використання.

2. М’якоть нарізати шматочками і подрібнити в блендері або електричною м’ясорубкою.

3. Отриману масу разом з соком, що виділився, скласти в ємність для настоювання – скляну банку або пляшку. Додати цедру (не обов’язково).

4. Залити алкогольною основою. Перемішати.

5. Ємність герметично закрити, перенести на 30 днів у темне місце з кімнатною температурою. Струшувати раз в 3-4 дні.

6. Готову домашню настоянку з ківі профільтрувати через марлю, м’якоть добре віджати.

7. Спробувати на смак. За бажанням додати цукор (мед) або зварити сироп: змішати в каструлі воду і цукор, довести до кипіння (у випадку з медом нагріти до 50-60 °C), проварити на слабкому вогні 4-5 хвилин, знімаючи піну. Перед вливанням охолодити сироп до кімнатної температури.

8. Залишити настоянку в герметично закритій скляній ємності на 2-3 дні для стабілізації смаку. При появі каламуті або осаду профільтрувати через фільтр для кави або вату. Після фільтрації колір стає ще більш «лимонним».

Термін придатності – до 2-х років. Міцність – 35-36 градусів (без води і цукру).

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело