Як правильно зберігати картоплю, щоб не гнила і не в’янула

Щоб упродовж зими картопля добре зберігалася, варто дотримуватися кількох нехитрих правил та правильно облаштувати місце для зберігання.

Скільки різноманітних страв можна приготувати з картоплі! Без неї годі уявити українську кухню. Тому зазвичай і робимо запас картоплі на зиму, якщо її є де зберігати. Щоб упродовж зими картопля добре зберігалася, варто дотримуватися кілька нехитрих правил.

Спробуйте приготувати смачні страви з картоплі:

Як підготувати картоплю для зберігання на зиму?

  1. Під час збирання і транспортування картоплі потрібно стежити, аби вона якомога менше пошкоджувалася, не допускати, щоби бульби падали з висоти понад 30 см. Найкраще перевозити картоплю в кошиках та ящиках, не заповнюючи їх до країв.
  2. Викопану і посортовану картоплю не варто одразу ж заносити в льох. Бажано влаштувати їй такий собі лазарет під накриттям. У ньому витримати картоплю впродовж 15–18 днів, тоді підсохнуть усі порізи. Окрім того, в лікувальний період можна побачити бульби, інфіковані фітофторозом та іншими хворобами. А це дає можливість своєчасно їх забракувати.
  3. 3. На насіння вибирають кращу картоплю. Перед закладанням у підвал її треба озеленити (тоді бульба ліпше зберігатиметься). Для цього у хорошу погоду її розсипають просто неба в одну-дві картоплини, а у дощову – під накриттям. Час до часу бульбу треба перемішувати, аби світло падало на неї зусібіч. Якщо є імовірність заморозків, то на ніч картоплю прикривають соломою. Озеленення триває 10–12 діб. При цьому бульба від шкірки до середини набуває зеленого кольору. Таку картоплю не можна споживати ні людям, ані худобі, бо в ній нагромаджується отруйна речовина – соланін.
  4. При тимчасовому осінньому зберіганні (до постійного укриття) картоплю часто пошкоджують гризуни. Аби відлякати шкідників, бульбу накривають свіжозрізаними невеликими ялиновими гілками. А ще відлякують мишей м’ята та полин.

Особливості зберігання картоплі у погребі

Є свої вимоги і до зберігання картоплі в погребі.

  • Бульбу різних сортів треба тримати окремо.
  • Так само не можна змішувати й насіннєву картоплю.
  • Щоб картопля не гнила, її пересипають листям горобини.
  • Також стежте, аби бульби не торкалися металу, каменю, цегли, бетону.
  • Між верхом картопляної купи та стелею погреба має бути не менш як 50 см, а висота насипу в засіках – не більш як 150 см.
  • Між долівкою, стінами та бульбами має бути відстань 10–15 см, що забезпечує кращий повітрообмін і запобігає переохолодженню картоплі.
  • Залежно від призначення картопля потребує різної температури зберігання. Для насіннєвої бульби оптимальною є температура +2–3 °С, а для столової – +4–6 °С.
  • Буває, що внаслідок перепаду температур картопля у сховищі пітніє. Аби цього не сталося, її можна накривати дерев’яною стружкою, мішковиною тощо.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook