Здоров'я та краса Народна медицина

Від пияцтва рятує гриб-копрінус

Копрінус розвиває відразу до горілки: спиртне викликає блювоту і пронос. Але водночас отруїтися ним не можна, бо він їстівний.

«Арсеновичу, поможіть! Чоловік усе пропив… Лікуватися не хоче… Що робити?» – підійшла якось до мене жінка і просить допомоги. Кажу їй: «Он у вашому дворі росте гриб-копрінус, у народі його називають гнойовик. Ідіть назбирайте, відразу приготуйте і дайте чоловікові». Знову побачив цю жінку місяців через три. Вона мене обіймає і руки цілує: «Ви нас врятували! Чоловік більше не п’є», – пригадує знавець народної медицини Григорій КЛЕПАЧ і розповідає про диво-гриб, який зарадить при алкоголізмі. Людина про лікування може навіть не здогадуватися.

Пан Григорій каже, є чимало випадків, коли копрінус допоміг перемогти пияцтво.

– Приходила одного разу жінка, просила допомоги, бо її син – пивний алкоголік: кожен день випиває понад десяти пляшок пива, – розповідає він. – Порадив їй давати синові копрінус. Вона таємно підмішувала трохи гриба у їжу і ставила синові до обіду «сто грамів». Через три місяці чоловік геть змінився! Річ у тім, що копрінус розвиває відразу до горілки: спиртне викликає блювоту і пронос. За два-три прийоми людина вже задумається, чи їй далі пити. Але при цьому, хай скільки того гриба з’їв би, отруїтися не можна, бо він їстівний.

Гнойовиків є чотири види, усі їстівні. Після використання їх у їжу будь-які спиртні напої викликають тимчасове отруєння. Підвищується артеріальний тиск, частішає серцебиття. Виникає пронос, блювота, запаморочення. Скаче температура, людина пітніє, червоніє. За кілька годин усі ці симптоми зникають. Але повертаються, якщо протягом двох-трьох днів знову випити спиртне. З’ївши грибів, людина не може багато випити, не отримує задоволення від алкоголю. Поступово гнойовик виробляє відразу до алкоголю.

Причина бурхливої реакції на алкоголь – особлива речовина, яку містить копрінус. Вона несумісна з алкоголем і викликає тимчасове отруєння. Найбільше цієї речовини в сірому гнойовику (має довгу ніжку до 20 см і сіру шапочку з бурими лусочками, росте на багатому на перегній ґрунті, у садах та на городах). Трохи менше в мерехтливому (має руду шапочку з блискучими лусочками, що згодом зникають, росте групами на пасовиськах і городах). Найменше діючої речовини в білому та розсіяному. Білий копрінус росте на городах, пасовиськах, смітниках, біля будинків, у скверах і в парках. На гною виникає біле яйце, з нього виростає дуже великий кошлатий неохайний гриб на довгій ніжці з кільцем, схожий на дзвіночок, вкритий темними лусочками. Молодий гриб добрий на смак, кажуть, нагадує печериці. Розсіяний гнойовик – маленький, до 6 см, росте біля гнилих пнів. Гриби збирають із середини літа до жовтня.

– Я про копрінус знав багато, – каже Григорій Клепач. – Назбирав якось цих грибів, а поки приніс додому, вони зійшли водою і перетворилися на кашу. А їх, виявляється, треба відразу скласти на сковорідку і смажити. Це ж стосується і гриба-веселки. Його, як знаходжу, обтрушую і заливаю горілкою відразу в лісі. Якщо трохи полежить – втрачає цілющі властивості. Так робив ще мій прадід.

Гриб можна потай підсипати в їжу вранці упродовж трьох місяців. Треба взяти молодий (!) гриб-гнойовик і якомога швидше приготувати – посмажити або стушкувати (він має приємний смак) і дати з’їсти пиякові до вживання алкоголю. Якщо людина не питиме, жодної реакції не буде. А коли вип’є оковитої чи будь-якого іншого спиртного, через деякий час у неї виникнуть симптоми отруєння, які зникнуть за кілька годин. Але після повторного вживання алкоголю (навіть наступного дня) усе повториться. Після кількох випадків такої бурхливої реакції на алкоголь у людини виробиться відраза.

Копрінус також можна підсипати до їжі у вигляді порошку. Для цього щойно зібрані молоді гриби треба висушити на малому вогні у великій неглибокій сковороді, постійно помішуючи до повного випаровування рідини. Підсушити і перемолоти. Задля лікувальної мети по 2–3 г порошку можна підмішувати до їжі упродовж 10 днів через кожні два дні. Якщо не буде ефекту, дозу можна збільшити, але вона не має перевищувати 5 г (це приблизно 1 ч. ложка). Вранці пияка можна нагодувати стравою з грибами і нехай собі йде «шукати пригоди». А як тільки вип’є чарку – побіжить у кущі… Від чого знудило? Зрозуміло, від горілки. І, можливо, зробить висновки, що пора зав’язувати.