Кухня Смачна історія

Цікаві факти про каву, які ви точно не знали

Кава – другий за кількістю вживання напій після води. Вам цікаво, завдяки чому ці магічні зернята стали такими поширеними? Ми віднайшли 87 цікавих фактів про каву, які вас здивують.

26.01.2019 19:18

Вже більше 1000 років, 60% населення планети починає свій день з чашечки кави. Тому кава – другий за кількістю вживання напій після води. В основі процесу приготування цього напою лежить принцип вилучення з мелених зерен кави кафеола (натуральних ефірних олій), за рахунок їх взаємодії з гарячою водою. Саме ці ефірні олії надають напою смак і аромат, які ні з чим не порівняти.

  • «Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як кохання» – турецька приказка.
  • 52% американців регулярно п’ють каву.
  • 1 акр кавових дерев може дати до 5 тонн кавових зерен, які після обробки перетворяться в тонну меленої кави.
  • За даними дослідження, проведеного Університетом Каліфорнії, пара, що піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічному 3-м апельсинам.
  • Вважають, що першим цукор у каву став додавати король Франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.
  • В 1657 році в Британії кава рекламувалося як ліки від цинги та подагри.
  • Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без кофеїну. Витягнутий з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним компаніям.
  • Приготовлена кава в процесі охолодження виділяє більше 700 хімічних речовин, що складають її аромат.
  • Кавове дерево «Арабіка» може дати до 6 кг кави на рік, залежно від вологості і температури повітря.
  • Австралійці п’ють на 60% більше кави, ніж чаю, що в 6 разів більше, ніж у 1940 році.
  • Бетховен був настільки педантичним у виборі кави, що кожного разу перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.
  • Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються кілька років. Експерти вважають, що їхній смак при цьому поліпшується.
  • Перше кафе у Франції було відкрито на початку 17 століття, однак перед цим кава продавалася на вулицях арабськими торговцями в своєрідних «автоматах».
  • Бразилія виробляє третину світового обсягу кави – це понад півтора мільйона тонн кави на рік.
  • З 1850 року ручна кавомолка стала незамінним атрибутом на кухні в США для середнього класу населення.
  • Кофеїн заборонений Міжнародним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.
  • Лимон додають у каву вже протягом кількох сотень років (його почали додавати раніше, ніж цукор).
  • Кава як ліки досягла найвищого розквіту в Англії в 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася для зігрівання при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.
  • Кавові зерна, як виноград, дуже чутливі до температури, вологості, тиску, та термінів їх збирання.
  • Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темніша вийде кава. Тривалість обсмаження триває в середньому 10-20 хвилин.
  • Кава класифікується за трьома ознаками – якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
  • Кава вирощується в 45 країнах світу.
  • Кава – найпопулярніший напій в світі. Щорічно його випивають 400 мільярдів чашок.
  • Один з факторів, що сприяє популярності кави – за смаком вона поєднується майже з усім.
  • Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».
  • В складі кави продається 75% кофеїну.
  • Мішки для кави зазвичай виготовляють з конопель, і важать вони близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення такого мішка.
  • Кавові дерева – вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте зазвичай обрізаються до висоти 2 з половиною метра для полегшення збору врожаю.
  • Кавові дерева запилюються самостійно.
  • Квітки кавових дерев живуть дуже недовго, мають жасминово-апельсиновий аромат, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 років, щоб дерево стало приносити достатній урожай.
  • Кава вперше стала відомою в Європі як «арабське вино».
  • Кава, поряд з пивом і горіховим маслом, увійшла в десятку найбільш відомих ароматів світу.
  • Кава – найпопулярніший продукт у світі, після масла.
  • Кавові зерна після обсмажування обробляють спеціальними ароматичними речовинами (маслами) і охолоджують. При цьому пори в зернах відкриваються і поглинають більшу кількість ароматизатора.
  • Чорні зерна кави зазвичай містять менше кофеїну, ніж їхні світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.
  • Під час Громадянської війни в Америці солдати отримували 4 кг обсмаженої кави як частину раціону, що важить 50 кг. Солдати могли вибрати також зелену несмажену каву.
  • Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.
  • Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в кип’яченій воді, як і раніше називаються «турецька кава». Цей рецепт не змінився з давніх часів і використовується в Туреччині і Греції.
  • Так званий сорт кави Hard Bean (важкі зерна) вирощується на висоті понад півтори тисячі метрів над рівнем моря.
  • В США кава вирощується тільки на Гаваях і збирається в період між листопадом і квітнем.
  • Кава у вакуумній упаковці вперше була представлена в 1900 році братами Хілл.
  • Кава з льодом стала популярною в Японії з 1945 року.
  • Якщо ви любите еспрессо, краще використовувати цукор-пісок, що розчиняється швидше, ніж у шматочках. Краще використовувати білий цукор, ніж темний. І звичайно, краще використовувати саме цукор, а не підсолоджувачі, які змінюють смак кави в гіршу сторону.
  • Першу ліцензію на продаж кави було видано Дороті Джонс з Бостона в 1670 році.
  • У 1727 році саджанці кави були контрабандою вивезені з Парижа до Бразилії. Зараз Бразилія – найбільший виробник кави.
  • В Італії еспрессо вважається настільки важливим напоєм, що його ціна регулюється на урядовому рівні.
  • В Японії кав’ярні називаються Kissaten.
  • На о.Суматра найцінніші сорти кави збирають, слідуючи за звичками тварини лювак, яка вибирає найкращі зерна кави і з’їдає їх. З екскрементів цих тварин вибирають зерна, з яких роблять каву сорту «Kopi Luwak» ціною понад 300 $ за кілограм.
  • Араби почали вирощувати кавові дерева ще в 14 столітті.
  • В 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).
  • У останні 300 років 90% населення Заходу перейшли з чаю на каву.
  • У 1763 році у Венеції було більше 200 кавових магазинів.
  • У 1790 році в США була відкрита перша компанія-виробник кави і розміщено перше рекламне оголошення в газеті, яке рекламує цей напій.
  • Ірландський крем і Фундук (Irish cream, Hazelnut) – найпопулярніші аромати кави.
  • В Італії більше 200 000 кав’ярень.
  • Jamaica Blue Mountain вважається однією з кращих марок кави у світі.
  • Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, ви, швидше за все, помрете.
  • Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.
  • Молоко в каву почали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання в лікувальних цілях.
  • 1 Жовтня – офіційний День кави в Японії.
  • В одному тільки Токіо знаходиться більше 10 тисяч кавових магазинів + тисяча кавових автоматів.
  • В Бразилії понад 5 мільйонів людей задіяні в кавовому виробництві.
  • Пересмажені зерна кави дуже добре горять.
  • Сирі кавові зерна, вимочені у воді, є ласощами в багатьох частинах Африки.
  • За деякими дослідженнями, кава допомагає полегшити симптоми астми.
  • Найбільший рівень споживання кави на душу населення має Скандинавія – майже 14 кг кави на рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.
  • Спеціальні дослідження показали, що стимулюючий вплив на людину мають тільки перші 2-4 чашки кави. Наступні «дози» просто швидко виводяться з організму.
  • Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб приготувати кілограм кави. Всі ці зерна збираються вручну.
  • Арабіка – це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев у середньому становить 5-7 метрів.
  • Аромат і смак каві додають так звані кавові масла, які, незважаючи на назву, мають властивість розчинятися у воді.
  • Фільтр для кави був винайдений в 1908 році в Німеччині, коли Мелітта Бенц накрила чашку кави промокальним папером, щоб відфільтрувати осад.
  • Перша комерційна еспрессо-машина була зроблена в Італії в 1906 році.
  • Французький філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день.
  • Найпопулярніша легенда про походження кави говорить про те, що у 8 столітті нашої ери пастух з Ефіопії виявив дивні зерна, після поїдання яких вівцями ті поводились бадьоріше і довше спали. Після них, зерна спробували люди.
  • Назва Каппучино походить від ордена Капуцинів 16 століття.
  • В середній шоколадці є 30 мг кофеїну, в чашці – 100-150 мг.
  • На квітучому кавовому дереві можна нарахувати до 30 тисяч білих квітів. Вони ж формують плід через добу.
  • У кави з’являється неповторний аромат лише після 10 хвилин з початку обсмажування.
  • Французькі революції починали планувати саме в кав’ярнях.
  • Кавове дерево може цвісти до восьми разів на рік, все залежить від кількості злив.
  • Кава збільшується в об’ємі до 18% після обжарювання.
  • Можна обсипати землю навколо садових рослин кавовою гущею, тоді їх не чіпатимуть слимаки і равлики.
  • Беріть трохи меленої кави з собою, коли вирушаєте в магазин за парфумерною продукцією. Нюхайте каву між дегустаціями нових ароматів, так ви збережете свіжість нюху, і запахи не змішаються.
  • Посипте пожовкле за зиму листя кімнатної рослини кавовою гущею, змішаною з цукром. Це один із способів швидко повернути рослині її натуральний колір.
  • Нью-Йоркська біржа, один з найбільших бізнесів світу, починала з торгівлі кавою.
  • У Бразилії в 2001 році випустили поштову марку з ароматом кави. Її запах тримався від 3 до 5 років, а виготовлена вона була на замовлення кавової компанії, яка просувала новий бренд кави.