Кухня Рецепти

Торт “Спартак” за бабусиним рецептом

Цей рецепт торта “Спартак” дістався мені від бабусі. Вона його дуже любила і виходив він у неї просто неймовірно смачним. До цих пір пам’ятаю, як приходила до неї в неділю вранці і на столі завжди стояв цей торт. Обов’язково приготуйте! Це смакота!

21.01.2020 16:58

Тісто: 100 мл молока, 110 г меду, 160 г цукру, 75 г масла, 60 г какао, 14 г соди, 1 яйце, 420 г борошна, 6 г порошку до печива.

Глазур: 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки какао, 3 ст. ложки сметани, 30 г масла.

Бабуся усе міряла склянками і ложками. А я, щоб було зручніше, перевела у грами.

Молоко, мед, цукор, масло, какао помістити в посудину і прогріти, помішуючи, на водяній бані. Масло і цукор мають розчинитися, а маса – стане однорідною. Наприкінці додати соду. Остудити, але маса має залишатися ще теплою. Додати яйце, борошно та порошок для печива.

У каструлі закип’ятити воду, поставити зверху миску з тістом і накрити кришкою – тепле тісто легко розкачується. Тісто поділити на 11 рівних частин, тонко розкачати, обрізати по формі за допомогою тарілки (22 см). Якщо діаметр форми більший чи менший, то збільшувати чи зменшувати кількість коржів. Вони можуть бути і прямокутної форми. Викласти їх на деко і випікати при 180 градусів приблизно 5 хв.

Заварний крем з апельсином: 100 грам цукру, 30 г вершкового масла, щіпка солі, 4 ст. ложки крохмалю, 500 мл молока, 2 яйця, ванільний цукор (за бажанням), 300 грам вершків 30%, добре охолодити, 2 ст. ложки цукрової пудри, 1 апельсин (для більш виразного смаку – 2 шт), 1 ст. ложка лимонного соку.

Яйця збити з цукром, ванільним цукром, сіллю та крохмалем до однорідності. Гаряче молоко влити тонким струменем до яєчної маси, постійно збиваючи. Перелити масу в каструлю, де було молоко, і поставити все на вогонь (нижче середнього). Варити крем, постійно мішаючи, до загустіння, доводячи масу практично до кипіння.

Зняти з вогню та одразу ж протерти крем через мілке сито в чисту миску. Це потрібно зробити для того, щоб повністю позбутись можливих грудочок в кремі. Додати до гарячого крему масло і добре перемішати. Накрити крем харчовою плівкою, так, щоб плівка торкалась його поверхні, щоб не утворилась плівка. Поставити в холодне місце.

Апельсин занурити на 30-40 секунд в кип’яток, зняти цедру і вичавити сік. Цедру, апельсиновий лимонний соки поставити на вогонь, довести до кипіння і процідити.

Вершки добре збити, всипати цукрову пудру і продовжувати збивати. Додавати по ложці заварний крем. В кінці додати сік. Збивати до повного поєднання інгредієнтів.

Перемазати коржі і зібрати торт, полити глазур’ю.

Рецептом поділилась Оксана Ющук, м. Луцьк