Пляцок “Київський”. Реально суперовий!

На свято захотілося спекти смачний "Київський" торт із смаженим арахісом, хрустким безе на вафельних листах та пухким бісквітом. І вся ця смакота перемащена кремом зі згущеного молока. Відразу ж кажу, що це не є традиційний "Київський торт", а чудовий варіант домашньої випічки для любителів солодких пляцків.

Пляцок “Київський”

Коржі. Даю два варіанти коржів, а ви вибирайте, який вам більше до вподоби.

Варіант 1. Форма діаметром 24-26 см. 5 жовтків, 1 скл. цукру, 1 ст. ложка (без чубка) амонію, 1 скл. сметани, 2 неповні скл. борошна.

5 жовтків та 1 скл. цукру збити до посвітління та збільшення в об’ємі. Додати 1 ст. л. (без чубка) амонію розведеного у 1 скл. сметани та 2 неповні склянки борошна. Все легко вимішати. Тісто виходить, як густа сметана. Поділити на 2 коржі і випекти у вистеленій пергаментом формі до сухого сірника.

Безе. 5 білків збити, 1,5 скл. цукру, 3 вафлі.

5 білків збити із 1,5 скл. цукру до стійкої маси. Із листів магазинних вафель вирізати 3 круги діаметром 24-26 см. Викласти їх на змащене деко духовки. На вафлі викласти білкову масу, розрівняти і зверху посипати смаженим арахісом. Арахіс можна злегка подрібнити, а можна викладати і цілий. Сушити коржі при температурі 100 ОС. Час сушіння залежить від вашої духовки. У мене сушилися десь 1,5 год. Якщо не маєте змоги сушити коржі всі відразу, то діліть білки на три частини і збивайте їх по мірі випікання.

Крем. 1 б. вареного згущеного молока і 500 г масла. Масло збити добіла, по ложці додати згущене молоко.

Варант 2. Я цього разу використовувала бісквіт на жовтках і пекла у формі розміром 40Х26 см. 6 жовтків, 100 г цукру, 1 п. ванільного цукру та 50 г. теплої води, 100 г борошна, 30 г крохмалю, 1 ч. ложка розпушувача.

6 жовтків, 100 г цукру, 1 п. ванільного цукру та 50 г. теплої води збити до пухкої, пишної маси. В окремій посудині вимішати сухі складники: 100 г борошна, 30 г крохмалю та 1 ч. л. розпушувача. Все це в два прийоми додати до яєчної маси та легко вимішати. Вилити у форму, вистелену пергаментом. Пергамент та боки форми не змащувати. Я пекла 2 таких коржі, тобто брала подвійну порцію.

А для білкових коржів використовувала на один корж 4 білки та 1 скл. цукру. А для крему – близько 1 кг масла, 500 г вареного згущеного молока, 200 г сирого згущеного молока, 3 ст. ложки коньяку.

Зверху і знизу класти бісквіт, а посередині – безе.

Рецепт і фото Лесі Сенько

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook