Обманути …нітрати у весняних салатах

З’їдайте свіжі салати відразу після приготування: під час зберігання в холодильнику з нітратів може утворитися нітрит, а ця отрута страшніша за нітрати.

Весна, що її так довго чекали, нарешті настала! І день подовшав, і сонечко пригріло – саме час тішитися життю! Та от у голові щось паморочиться, безсоння спокою не дає, усі нервують, а зовнішність – ліпше, якби дзеркал взагалі не було. Ваш порятунок не у лікарні й не в аптеці, а… попідтинню.

Корисне – обабіч стежки
Для задоволення вітамінних потреб у весняний період фахівці рекомендують заживати якомога більше зелені. У ній чимало вітаміну С та фолієвої кислоти. Отож гайда на грядку по першу петрушку, кріп чи зелену цибульку, які щойно вигулькнули з сонної землі. Якщо з власним городом не склалося, сусіди напевне не образяться, коли прополете їхній. Маю на увазі перші весняні рослинки, а не городину. Так, додаючи їх до салату, станете енергійнішими та подолаєте дефіцит вітамінів і мікроелементів.

Кропива, вважають, найкраще очищає кров. Вона сприяє збільшенню гемоглобіну, виганяє з організму шлаки та чистить увесь шлунково-кишковий тракт. Це й один із найбільш ранніх полівітамінних природних продуктів. Увести її до щоденного раціону можна у вигляді приправ і гарнірів. Листя кропиви збирають, промивають або обливають окропом, пропускають через м’ясорубку, додають дрібно нарізану цибулю та варені яйця.

З молодого листя кропиви можна приготувати надзвичайно смачну та корисну страву. Листя кропиви варити протягом 2–3 хв у невеликій кількості води, процідити, дрібно порізати. До тушкованої в олії цибулі додати подрібнену масу, воду, в якій вона варилася, чверть склянки молока з ложкою борошна та трохи мускатного горіха. Потримати на вогні 5 хв, додати зелень петрушки, розтертий із сіллю зубець часнику.

Упродовж 3–4 тижнів корисно заживати й сік із листя молодої кропиви у поєднанні з соком листя жовтого осоту. Цей засіб чудово нормалізує обмін речовин, очищає кров і весь організм від «зимових» шлаків. Щодня треба випивати 3–4 ст. ложки суміші цих соків, розведених з водою у пропорції 1:3. До того ж листя жовтого осоту доцільно додавати до зелених салатів.

Не поступається кропиві лікувальними властивостями кульбаба. У її листках міститься каротин (сприяє поліпшенню зору, шкіри й слизових оболонок), вітаміни С і Р, а також залізо, марганець та мідь. Кульбаба стимулює виробництво і відтік жовчі, допомагає роботі печінки та кишківника, знижує рівень цукру в крові. Для приготування салату потрібно 100 г листя кульбаби (вимочіть 30–40 хв у воді), 4 ст. л. горіхів, 1 ст. л. меду, 3 ст. л. олії. Смачного вам і корисного!

Кому свіженьких нітратів?

Ранні фрукти та овочі – тепличні, тому в них може бути багато пестицидів і нітратів, що здатні спровокувати отруєння організму. Перед тим як купувати продукцію, попросіть продавця показати довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У цій довідці має бути вказано вміст нітратів, термін реалізації продуктів, а також прізвище продавця й дата перевірки. Для кожної категорії сільськогосподарської продукції є визначені норми вмісту нітратів. У лабораторії товар ретельно досліджують і лише після того дають дозвіл на реалізацію. Зазначу, що овочі та фрукти, вирощені на присадибних ділянках, зазвичай не містять нітратів та пестицидів, тож їх сміливо можна купувати. І ще одна суттєва заувага: купуйте овочі та фрукти на зареєстрованих ринках, а не на стихійних базарах, де їх ніхто не перевіряє.

Щоб уберегти себе від нітратів, вдайтеся до трьох хитрощів.

1. Перед приготуванням салату зелень замочіть на годину у воді – вона «витягне» нітрати.
2. Додайте до салату лимонну кислоту та ретельно його перемішайте. Річ у тому, що нітросполуки потрапляють в організм у безпечному вигляді і перетворюються на небезпечні тільки під впливом нітробактерій, які завжди мешкають на овочах. Кислота блокує їх розмноження, і небезпечної реакції не відбувається.
3. З’їдайте свіжі салати відразу після приготування: під час зберігання в холодильнику з нітратів може утворитися нітрит, а ця отрута страшніша за нітрати.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook