Дім Кухня

Не тільки м’ясо та ягоди. Які продукти можна і варто заморожувати

Морозильну камеру можна заповнювати не тільки м’ясом, рибою і ягодами. Є безліч продуктів, які можна заморожувати без втрати смакових якостей.

07.05.2018 17:22

Заморожені продукти будуть спокійно чекати своєї черги, а вам не доведеться викидати або швидко доїдати їх, щоб не зіпсувалися.

СИР. Заморожувати можна як твердий сир (він не буде кришитися), так і кисломолочний (звісно, він не буде таким, як свіжий, але для приготування страв цілком згодиться). Якщо хочете заморозити твердий сир, нарізаний скибками, пересипте їх чайною ложкою крохмалю чи борошна, щоб під час розморожування скибочки не злиплися.

МЛИНЦІ. Якщо хочете частіше снідати домашніми млинцями, можна просто напекти побільше у вихідний, заморозити на підносі і зберігати в пакетах.

ФРУКТИ краще заморожувати на пергаментному папері і тільки після класти в пакети. Якщо любите смузі, можна відразу зробити собі заморожену суміш фруктів: заморозити окремо шматочки фруктів, а потім скласти порційно суміш у пакети.

РИС. Щоб не чекати довго, поки приготується рис (особливо коричневий рис, який вариться близько 50 хв), можна його більше зварити і заморозити: на підносі або пергаменті, а потім скласти в пакет.

ПИРОГИ. Загорніть у папір, помістіть в пакет і в морозилку. Коли захочеться покуштувати пирога, покладіть його в розігріту духовку (близько 150 ОС) на 30 хв.

ТОМАТНА ПАСТА. Приготуйте пасту з додаванням часнику, свіжих трав і оливкової олії. Коли суміш охолоне, покладіть її в пакети, приплюсніть, щоб після заморожування легко було відламати шматок потрібного розміру. Або заморозьте у фомочках для льоду, краще силіконових: з них легко діставати крижинки.

КАРТОПЛЯНЕ ПЮРЕ. За допомогою ложки для морозива візьміть порцію картопляного пюре, покладіть кульку на пергамент, заморозьте, зберігайте в пакетах як мінімум два місяці.

ТІСТО ДЛЯ ПЕЧИВА. Використовуючи це тісто, ви зможете готувати печиво за 1–2 хв, без брудного посуду і стола.

МОЛОКО, СІК. Якщо соку або молока надто багато і є ризик, що воно може скиснути, заморозьте його. Тільки підберіть пет-пляшку, в якій залишиться місце, оскільки заморожені рідини розширюються.

ХЛІБ. Щоб не доводилося викидати сухий хліб, його можна нарізати і заморозити. У міру потреби діставайте шматки хліба і розморожуйте в духовці або мікрохвильовій печі.

СІК І ЦЕДРА ЛИМОНА. Видавіть сік у формочки для льоду, а цедру зітріть на дрібній тертці і помістіть в морозилку. Тепер у вас в будь-який час буде свіжий цитрусовий сік і цедра.

ПРЯНІ ТРАВИ. Їх зручно заморожувати у формочках для льоду з невеликою кількістю води, олії або бульйону, щоб весь рік використовувати для супів, тушкованого м’яса або запіканок.