В листі чорної смородини вітаміну С більше, ніж у ягодах, також речовини в листі активно впливають на весь організм. Має властивості знижувати холестерин у крові, очищати судини, тим самим знижуючи ризик інфаркту та інсульту. Корисний для кісток і зубної емалі. Позитивно впливає на нервову систему і підвищує стійкість до стресових ситуацій.
Сприяє запобіганню утворення каменів в нирках. Виводяться деякі токсичні речовини з організму. Надає позитивну дію на репродуктивну систему. Допомагає під час менопаузи.
Знімає спазми і розширює бронхи при бронхолегеневих захворюваннях. Бере участь в утворенні кісткових і сполучних тканин. Нормалізує роботу жіночих статевих органів і статевої системи в цілому. Відновлює ліпідний обмін.
Настій з листя чорної смородини виводить з організму надлишок сечової кислоти.
Радимо також прочитати: Липовий цвіт вижене усі солі з організму. Запасіться на піку цвітіння!
Як приготувати настій з листя смородини
Залити окропом свіже листя смородини і настояти протягом 1 хвилини. Процідити і пити.
Настій з листя чорної смородини виводить з організму надлишок пуринової і сечової кислоти, також застосовується як м’який проносний, потогінний засіб, при порушенні обміну речовин і кровотечах. Лікує від туберкульозу, застуди.

Як приготувати відвар з листя смородини
Залити 300 мл окропу 50 г сухого листя смородини і варити на повільному вогні 20 хвилин. Процідити і пити.
Відвар з листя чорної смородини прекрасний засіб при захворюванні нирок, сечового міхура, при набряках. Тобто, цистит, уретрит, пієлонефрит і набряклість при регулярному вживанні чаю з смородинового листя вам не загрожує. Відвар з листя чорної смородини сприяє знищенню патогенних мікроорганізмів в травному тракті. І з шлунком проблем не буде – ні бурчання, ні болю, ні важкості.
Як приготувати чай з листя чорної смородини
1 ст. столову ложку подрібненого листя облити окропом, потім покласти його в чайник для заварювання, залити двома склянками окропу. Залишити настоюватися близько 20 хвилин. Чай процідити. Пити такий чай можна з медом або цукром.
Корисно при жіночих захворюваннях, загальній слабкості, швидкій втомі.

Як заготовити листя чорної смородини
Час заготівлі листя для приготування чаю і настою – це період після цвітіння до плодоношення. Зазвичай, цей час припадає на червень.
Зривають тільки середні листочки, залишаючи верхні і нижні. Зривають листя в суху погоду, але тільки ціле, без пошкоджень і грибка. Сушать листя на папері або на тканині в тіні. Розкладають його тонким шаром. Сушать до ламкості листа.
Зберігають листя в сухому місці в бавовняному мішечку або герметично закритих банках.
Пам’ятайте, що перед початком будь-якого лікування консультація лікаря є обов’язковою!