Город Майстер-клас

Любите пекінську капусту? Ось як її можна вирощувати вдома

Після зимового дефіциту сонця і світла, організм наполегливо вимагає свіжої зелені. Чудовий варіант – пекінська капуста. Йти на ринок або в магазин? Можна, але набагато смачніше і корисніше виростити її власноруч!

Пекінська капуста – найцінніша овочева культура, завезена в Європу з Китаю. Вона прийде на допомогу, коли настане час робити зимові запаси, адже знімати хрусткі качани можна двічі за сезон.

На батьківщині капуста-пекінка вважається джерелом здоров’я і довголіття, а жителі Піднебесної у цих питаннях знають толк. У багатому клітковиною листі містяться вітаміни, цукор, жири, вуглеводи, рослинний білок, цінні мікроелементи і незамінні для людського організму амінокислоти (лізин). Завдяки унікальному складу пекінку рекомендується включати в раціон при захворюваннях серця і шлунково-кишкового тракту, мігрені, цукровому діабеті і ожирінні.

Зовні пекінка схожа на добре знайому всім білокачанну капусту, за смаком нагадує листковий салат, а насправді є підвидом ріпи. Ось така цікава панянка з задоволенням росте на грядках і дає по 2 врожаї на рік.

Який сорт вибрати

Всі сорти пекінської капусти діляться по термінах дозрівання на 3 групи:

  • Ранньостиглі – качани досягають стиглості за 55-60 днів. Сорти: Веснянка, Льонок, Астен, Чемпіон, Кудесниця, Вікторія, Гідра, Марфа, Помаранчевий мандарин, Північна красуня, Ніжність, Монако, Спектрум, Россем.
  • Середньостиглі – дозрівають протягом 65-75 днів. Сорти: Гранат, Ворожка, Ча-ча, Пекінський експрес, Келих, Броккен, Осіння красуня, Ролник, Білко.
  • Пізньостиглі – дають урожай після закінчення 75-90 днів. Сорти: Ніка, Монумент, Нозакі, Паркінг, Російський розмір.

Терміни посадки

Пекінську капусту можна вирощувати як розсадним, так і безрозсадним способом. Для отримання раннього врожаю, насіння висівають навесні, у відкритий грунт – в першій половині квітня, на розсаду – місяцем раніше. Якщо ж ви хочете запастися корисною капустою на зиму, сійте пекінку в останніх числах червня.

Розсадний спосіб вирощування

Щоб отримати міцні сіянці пекінської капусти, насіння слід висівати в окремі ємності (торф’яні склянки або таблетки), оскільки юні рослинки пересадку переносять дуже болісно.

Роботи проводяться так:

  • Приготуйте пухку суміш з перегнійної землі і кокосового субстрату (1:2).
  • Після термічної обробки розкладіть грунт по горщиках (таблетках).
  • Зарийте сухе насіння пекінки на глибину 1,5 см. В кожен горщик – по 2-3 насінини.
  • Помірно полийте посіви, встановіть горщики в загальний ящик і приберіть його в тепле темне місце.
  • Через 5-6 днів, коли з землі проклюнуться паростки, поставте ящик з розсадою на заскленій лоджії при температурі +8 °C.
  • В міру підсихання грунту, поливайте сіянці відстояною теплою водою і акуратно розпушуйте вологий грунт.

У фазі 2-3 листків залиште в кожному горщику по одному найміцнішому сіянцю, а решту відщипніть на рівні грунту. За 10-12 днів до висадки розсади на грядку, ящик починають виносити на вулицю для загартовування. У перший час рослинки повинні проводити на відкритому повітрі не більше 15-20 хвилин, потім тривалість сеансів слід поступово збільшувати.

У відкритий грунт сіянці пересаджують у тритижневому віці, коли вони сформують 5-6 листків. Рослинки поміщають в неглибокі ямки, не витягуючи з торф’яних горщиків, прикопують і рясно поливають. Над посадками встановлюють металеві дуги і накривають грядку нетканим матеріалом. В теплих напівсутінках сіянці будуть надійно захищені від раптових приморозків, різких температурних перепадів і палючих сонячних променів. До того ж, укриті «малюки» не стануть здобиччю хрестоцвітної блішки.

Через 2-3 тижні грядку звільняють від укриття і мульчують сухим торфом або соломою, тоді поливати і прополювати їх доведеться набагато рідше.

Безрозсадне вирощування

Вирощена через розсаду пекінка, зрозуміло, буде готова до зрізування раніше, ніж та, що була посіяна відразу в грунт.

Технологія така:

  • Гарненько розпушіть грунт на грядці.
  • Зробіть в землі невеликі лунки глибиною 1,5–2 см і акуратно пролийте їх теплою водою.
  • У кожну лунку покладіть по 1-2 насінини і присипте землею.
  • Накрийте кожне «гніздечко» половинкою пластикової пляшки. Прозорі ковпаки стануть для сіянців мікротепличками, а вам послужать «маячками», що вказують місця посіву.
  • Коли паросткам стане тісно в пластикових «акваріумах», укриття знімають і видаляють слабкі гілочки.

Якщо ви посієте пекінку на грядку від початку квітня до середини травня, сіянці вже почнуть змикати листочки і зав’язувати качанчики. Доглянута пекінська капуста розвивається дуже швидко і дає солідний урожай.