Город Садиба

Користь помідорів залежить від їхнього кольору

Не всім відомо, що декілька століть тому помідори вважали отруйним плодом. Проте зараз це один із улюблених овочів. Томати додають в салати, супи, другі страви й навіть у десерти. Проте не кожен знає, що не всі сорти помідорів корисні однаково.

Усі томати містять антиоксидант лікопін. Це надзвичайно корисна речовина, яка захищає організм від раку. Проте не в усіх сортах однакова кількість цього елементу.

  • Червоні помідори. Колір томатів залежить від двох основних каратиноїдів – червоного лікопіну та жовтого бета-каротину. Тому найкориснішими по-праву вважаються червоно-бурі помідори. Якщо вони пухкі, м’ясисті та мають тонку шкіру до користі додається ще й неймовірний смак. Якщо ж вам частіше трапляються помідори типу «сливки», не засмучуйтесь – з них виходить чудова консервація.
  • Рожеві помідори. Містять достатньо лікопіну, натомість у них багато селену, який гарно впливає на роботу серця та мозку. Рожеві помідори вирізняються кисло-солодким смаком. Вони соковиті та м’ясисті, тому незамінні в салатах.
  • Темно-фіолетові та чорні помідори. Також дуже корисні. Вони містять у складі багато лікопіну й антоцианів, які захищають серце від багатьох хвороб та патологічних станів.
  • Помаранчеві та жовті томати. У них найменше кислоти, тому вони майже гіпоалергенні та підходять для людей, що мають проблеми зі шлунком. У них не так багато антиоксидантів, проте подвійна «доза» вітаміну С. Ці помідори дуже солодкі, тому ідеально підходять для салатів та брускетти.
  • Зелені помідори. Багаті на вітамін С. Вони мають злегка кислий смак та ідеально підходять для консервації. Не слід плутати цей сорт з недозрілими томатами, зелені помідори ніколи не червоніють.
  • Білі помідори. Дуже рідкісний вид. Корисні та дуже солодкі. Вони взагалі позбавлені кислоти, тому їх можна вживати майже всім. До того ж вони містять багато вітамінів та антиоксидантів.

Тож, різні за кольором помідори мають багато спільного й відмінного. Не обмежуйтесь одним сортом, сміло кладіть на стіл червоні, зелені, білі, жовті та чорні помідори разом.