Кухня Поради

Коли найкраще квасити капусту у жовтні і листопаді 2019 року за місячним календарем

Як правильно квасити капусту, щоб вона була хрумка, смачна і добре зберігалася всю зиму? Які дні за місячним календарем найсприятливіші у 2019 році?

07.10.2019 15:41

Годі уявити зимовий стіл без квашеної капусти. Вона не тільки дуже смачна, а й надзвичайно корисна, багата на клітковину, ферменти, мікроелементи і вітаміни. Особливо багато у квашеній капусті вітаміну С.

При правильному заквашуванні 100 г капусти містить 38 мг вітаміну С. Тобто приблизно 150 г капусти забезпечує денну потребу організму у вітаміні С!

Крім того, квашена капуста містить:

  • холін, який нормалізує обмін речовин;
  • селен, який входить до складу гормонів, бере участь в обміні речовин;
  • метилметіонін, який попереджає та лікує виразку шлунка;
  • вітамін С попереджає старіння клітин і тканин

Щоб ваша капуста була хрумкою, дотримуйтеся кількох правил:

  1. Дотримуйтеся пропорції: вміст солі не повинен перевищувати 2% від ваги капусти. В ідеалі на 1 кг капусти треба класти 1 ст. ложку солі, не більше.
  2. Для квашення обирайте пізні тверді сорти капусти.
  3. Квасити треба у скляному або емальованому посуді. У жодному разі не не вивикористовуйте пластиковий, оцинкований чи луджений.
  4. Під час квашення на капусту треба покласти гніт – гранітний камінь, банку з водою тощо. Металеві кришки як гніт використовувати не варто.
  5. Зберігайте квашену капусту при температурі від 0 до 2 ОС.
  6. Під час зберігання квашена капуста має бути повністю покрита розсолом, інакше вона потемніє і зіпсується.

Коли краще квасити капусту

Найкращими місяцями для квашення капусти є кінець вересня, жовтень і листопад. Вважається, що капуста буде хрумкою і смачною, якщо її квасити на Місяці, що зростає, особливо в п’ятий і шостий місячні дні.

Згідно з місячним календарем не ваото квасити капусту під час повні і коли Місяць спадає, а також коли Місяць перебуває у знаках Зодіаку Рак, Риби або Діва.

Найкращі дні для квашення – коли Місяць зростає і перебуває в Овні, Тельці, Леві, Стрільці, Козерозі. Така капуста вдається хрумкою і соковитою, добре зберігається всю зиму.

У народі кажуть, що найкраще квасити капусту у «чоловічі» дні: понеділок, вівторок, четвер. А з-поміж них найкращий четвер!

Сприятливі дні для квашення капусти за місячним календарем у 2019 році:

У жовтні 2019 сприятливі дні: з 1 по 12, 29–31. Найкращі дні: 3, 4, 5, 6, 12, 30, 31.

У листопаді 2019 сприятливі дні: з 1 по 10, з 28 по 30. Найкращі дні: 9,10, 28, 29, 30.