Кухня Рецепти

Капкейк – це п’ятеро краще за торт. Тонкощі приготування і 5 вдалих рецептів

Капкейки також називають fairy cake, тобто тортик для феї – маленьке диво кондитерського мистецтва. Капкейки почали випікати 300 років тому в Америці. Сьогодні вони на піку кулінарної моди. 

19.01.2020 08:19

В англомовних країнах без капкейків не обходиться жодне свято. Американці так люблять капкейки, що виділили аж три дні на честь цього десерту. 18 жовтня в США вшановують шоколадний капкейк, 10 листопада – ванільний, а 15 грудня – лимонний.

Капкейки – це невеличкі тістечка-кекси на один укус, які випікають та подають у паперових формочках, прикрашають кремом, глазур’ю або мастикою. По суті кожен капкейк – це міні-тортик. Готують їх із масла, яєць, цукру й борошна з додаванням ягід, горіхів, шоколаду. Іноді шапочку кекса зрізують, а серединку виймають для того, щоб начинити її кремом або джемом. Але основна родзинка десерту – кремова шапочка-прикраса. Ось де можна дати волю своїй фантазії! Можна обрати будь-який крем до смаку. Головне – щоб він добре тримав форму (білковий, масляний, заварний, зефірний), або прикрасити мастикою. 

Нині капкейки, складені пірамідкою у кілька ярусів, стали модною альтернативою традиційному весільному торту. Це ідеальний десерт для фуршету або офісного свята. Із капкейків можна зробити тематичний торт: на день народження, Новий рік, випускний, корпоратив тощо. Наприклад, на свято у дитсадок або школу приготувати торт у вигляді метелика, черепахи, дерева, сонечка абощо, викладаючи на рознос кексики щільно один до одного у вигляді картини. А далі прикрасити відповідно до задуму.

Капкейки – це набагато краще, ніж торт. По-перше, такий торт не треба різати. По-друге, десерт не вимазує руки. А по-третє, кожен може отримати свій персональний тортик. По-четверте, якщо вам подобається випікати, приготування капкейків на замовлення може стати непоганим підробітком. І по-п’яте, підібравши «свій» рецепт, можна приготувати безліч варіантів капкейків.

Ідеально для фуршету

Капкейки «Ніжні»

90 г масла, 150 г цукрової пудри, 2 яйця (невеликих), 150 г борошна, дрібка солі і ванілі, 100 мл молока.

Дуже важливо, щоб всі продукти для тіста були абсолютно однакової кімнатної температури! Тому викласти на стіл за 6 год. Масло і пудру збити міксером на середній швидкості до білого пухкого стану (8–10 хв). По одній ложці, не припиняючи збивання, додати розмішані яйця. Має вийти пишна однорідна емульсія-крем. Додати тричі (!) просіяне разом із розпушувачем і дрібною сіллю борошно й молоко, дрібку ваніліну і збити на найменшій швидкості міксера. Викласти у формочки (12 стандартних), заповнюючи їх на 2/3. Випікати при 200 °С близько 20 хв. Готовність перевірити зубочисткою.  

Капкейки «Три по 100»

По 100 г масла (кімнатної температури), цукру і борошна, 75 мл вершків або сметани, 2 яйця, по 1 ч. ложці розпушувача і ванільного цукру.

Масло кімнатної температури збити з цукром, поки він максимально розчиниться. По одному додати яйця, ванільний цукор, ретельно збити. Додати просіяне з розпушувачем борошно, перемішати, ввести сметану, перемішати. Викласти у форми на 2/3 об’єму. Поставити в розігріту до 180 °С духовку на 20–25 хв. У тісто можна додавати лимонну цедру, шоколадні крапельки, горіхи або чорниці.

Шоколадні капкейки

1,7  скл. борошна, 0,7 скл. какао, 1,5 ч. ложки соди, по 1 ч. ложці соди і розчинної кави, 120 г масла (кімнатної температури), 1,5 скл цукру, 2 великих яйця, ваніль, 300 мл йогурту.

У мисці з’єднати просіяне борошно, соду, сіль, какао, каву. У мисці міксером збити масло з цукром, вбити по одному яйця, ваніль. Додати по черзі частинами борошно, йогурт щоб останнім було борошно. З’єднати до однорідної маси. Формочки для капкейків заповнити на 2/3. Випікати в розігрітій до 180 °С духовці 20 хв.

Лимонні капкейки

1,5 скл. борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, 3/4 скл. цукру, 120 г масла, 2 великих яйця, терта цедра із двох лимонів, 1 ст. л. лимонного соку, 0,5 скл. кефіру або кислої сметани. Об’єм склянки – 240 мл.

Змішати борошно з розпушувачем. М’яке масло збити з цукром до пухкого стану. По одному вбити яйця, після кожного збиваючи. Додати цедру і лимонний сік. Масу акуратно з’єднати з борошном і сметаною, додаючи почергово, по ложці, сметану й борошно.

Капкейки «Лате»

По 150 г борошна і масла, 100 г цукру, 2 яйця, 1,5 ч. ложки розпушувача, 3 ст. ложки молока, 1 ст. ложка розчинної кави, 1 п. ванільного цукру.

Борошно просіяти і змішати з розпушувачем. Масло, цукор і ванільний цукор збити. Вбити по одному яйця, збивати до однорідності. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Влити молоко. Добре збити. Розділити тісто на дві рівні частини. В одну додати каву. У формочки викласти 1 ложку білого тіста, потім 1 ложку кавового тіста. Формочки наповнити на 2/3 висоти, розрівняти. Випікати кекси 20–25 хв при температурі 180 °С.