Фокача з картопляного тіста замість хліба

Фокача за цим рецептом виходить запашною і м’якою. І залишається такою навіть на другий день! Звичайно, якщо ви її не з’їсте раніше.

Фокача – це традиційна італійська випічка, замінник хліба і, як вважається, прародителька піци. Але, якщо піца смакує, в основному, через свою начинку, то фокача – це просто смачне саме по собі тісто. Зверху таку випічку прикрашають оливками чи томатами, посипають твердим сиром, але ці добавки лише підкреслюють смак тіста. Традиційно, воно прісне на дріжджах. Але фокача не була б італійським хлібом, якби до її складу не входила оливкова олія. Родзинка цього рецепту фокачі – тісто на основі відвареної картоплі.

Фокача з картопляного тіста

Тісто: 150 г відвареної картоплі, 150 г борошна, 5 г сухих дріжджів, 1 ч. ложка солі, 150 мл теплої оди, 2 ст. ложки оливкової олії, дрібка цукру.

Начинка: оливки, в’ялені помідори, твердий сир, трави, кунжут за смаком.

Борошно просіяти через сито, додати сухі дріжджі, сіль і цукор. Відварену картоплю потовкти в пюре, змішуючи з теплою водою чи відваром, в якому вона варилася. Влити розведену водою чи відваром картоплю в борошно, додати олію і замісити тісто.

Тісто має вийти трохи липким, тож досипати муку не потрібно. Залишити його підійматися в теплому місці на одну годину.

Можна спекти один лист фокачі, але якщо хочете «заправити» її різними добавками, то тісто слід розділити на дві частини.

Кожну частину тіста розтягнути руками, надаючи форму паляниці. На одну паляницю викласти в’ялені помідори та оливки, на іншу – тільки оливки. Замість в’ялених можна використати й свіжі томати, особливо цікаво на фокачі виглядатимуть помідорки-чері. Але попередньо з них треба видалити насіння.

Паляниці викласти на силіконовий килимок чи пергамент для випікання, змащений маслом і застелений на дечко духовки. Пальцями зробити заглиблення, посипати морською сіллю, за бажання, твердим сиром, прованськими чи середземноморськими травами.

Залишити фокачу на картопляному тісті підходити на годину. Попередньо розігріти духовку до 180 градусів. Випікати фокачу до рум’яної скоринки.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook