10 секретів якісного меду

Мед є чудовим антидепресантом. А ще це ласощі, які можна вживати людям, хворим на діабет. І щоб отримати максимум користі від цього безцінного продукту, необхідно вміти вибрати якісний мед. Отже, яким повинен бути якісний мед? 

Мед – унікальний дарунок природи, який важко переоцінити. Він містить у собі безліч корисних речовин, що необхідні людському організму. Мед має сильні антибактеріальні, противірусні та протигрибкові властивості, заряджає енергією, покращує імунітет, поліпшує сон та обмін речовин, нормалізує рівень холестерину, покращує стан судин та пам’ять.

1. Справжній мед – густий і тягучий

Справжній мед повинен бути тягучим, при переливанні він розтягується тонкою ниточкою і, наче сходинками, викладається гіркою. Неякісний мед одразу капає і топиться. Спробуйте покрутити ложку, коли ллєте його, хороший мед буде накручуватися, а розведений так себе не поводитиме і потече.

2. Якісний мед – важкий

Справжній мед доволі важкий. Літрова банка важитиме близько 1,5 кг. Якщо він залегкий, варто відмовитися від такого продукту.

3. Хороший мед – прозорий

Хороший мед – однорідний і прозорий, у ньому не має бути вкраплень іншого кольору.  Якщо він мутнуватий, з осадом або розшарований, значить, перед вами фальсифікат. Розшарування меду свідчить про те, що у нього додали патоку чи крохмаль задля збільшення об’єму. Якщо є темні плями – можливо, його нагрівали, а це могло вбити усі корисні властивості.

Іноді в медові можуть плавати хітинові частини бджіл, пилок, тощо. Таким чином продавці наче хочуть довести, що мед справжній, але це на любителя. Зазвичай, мед повністю фільтрують від таких решток. Особисто я надаю перевагу меду, в якому не плавають бджолині ніжки.

4. Твердий чи рідкий?

Мед може бути твердий чи рідкий. Рідким він лишається упродовж місяця після медозбору, який триває з кінця червня до кінця вересня. З кінця жовтня весь мед кристалізується, і чим більше корисних речовин – тим швидше це відбувається. Але є винятки: рапсовий мед з весняного медоносу у серпні вже кристалізований, а з акації та вереску ще й узимку лишається рідким.

5. Якісний мед – без піни

Наявність піни свідчить про те, що мед викачали занадто рано і він недозрілий, або що він забродив. Натуральний мед бродити не може, бо має бактерицидні властивості. Бродіння наступає коли його розбавляли і у ньому багато води, у справжньому меді її не більше, ніж 20%. Ще бродіння може бути викликане тим, що мед нагрівали, і його структура порушена, а, значить, нівельована користь продукту.

Справжній мед при наливанні викладається гіркою

Справжній мед при наливанні викладається гіркою

6. Смак справжнього меду – без кислинки

Хороший мед трохи дере горло терпкістю, у ньому не має бути кислинки, її наявність – ознака того, що він незрілий або псується, а значить – розбавлений.

7. Хороший мед легко поглинається шкірою

Хороший мед, якщо капнути його на шкіру, легко втирається, якщо ж він з добавками, то почне скочуватися.

8. Якісний мед має насичений приємний аромат

Якісний мед відчувається по яскравому запашному аромату. Якщо його розвели, пахощі відчуватимуться не так сильно. Що більше додали сиропу, то менше аромату. Карамельний присмак відчувається, якщо мед був розплавлений, а це псує його властивості.

9. Якого кольору справжній мед?

Результат пошуку зображень за запитом мед

Колір може бути різний, це не говорить про якість меду. Іноді при кристалізації він може змінювати колір з жовтого до майже білого. Але неприродно білий колір меду все ж повинен насторожити, бо пасічник міг не вивозити бджіл для збору нектару, а просто годувати їх цукром, що не несе ніякої користі. Зазвичай, чим темніший колір меду, тим вищий у ньому вміст мінералів, показник pH та більш виражений аромат. Також таких мінералів як калій, хлор, сірка, залізо, марганець, магній та натрій набагато більше у темних видах меду.

10. Просіть показати документи на мед

Якщо мед пройшов вашу візуальні перевірку, щоб перестрахуватися від неякісного продукту, попросіть у бджоляра показати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки і сертифікат відповідності (експертний висновок). У паспорті мають бути печатки ветеринарного лікаря, має бути вказано, де знаходиться пасіка, яке здоров’я бджіл, і коли його перевіряли.

А у сертифікаті описують дані про аналіз меду в лабораторії: кількість води у ньому (мед преміум-класу містить 18% води або менше), діастазне число, інвертний цукор (суміш глюкози і фруктози). Наявність такого документу з двома печатками (лабораторії з її номером і про проходження радіологічного контролю) свідчить про те, що все гаразд, експертизу пройдено.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook