Здобна солодка паска
1 л молока, 150 г дріжджів, 1 кг цукру, 300 г масла, 0,5 п. маргарину, 10 яєць, 5 жовтків, 0,5 ч. ложки солі, 200 г сметани, 50 г горілки, 1 п. ваніліну, 500 г родзинок (можна на добу залити коньяком), борошно, скільки вбере тісто.
Всі продукти звечора внести у кімнату, щоб були теплі. Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40 ОС). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути густиною, як на млинці). Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з 2/3 цукру.
До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Додати горілку і вимішувати 40-60 хв. Накрити рушником, залишити у теплому місці. Коли збільшиться в об’ємі у 2 рази, додати родзинки (заздалегідь ошпарити, можна замочити на добу у коньяку, відцідити, висушити, перемішати їх із борошном), вимісити.
Як формувати паски
Коли тісто знову виросте у 2 рази, вимісити його і формувати пасочки. Залишити шматок тіста завбільшки з два кулаки на прикраси. Форми застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см). Наповнювати форму тістом на 1/3.
Коли тісто підросте і заповнить форму на 2/3, зробити прикраси із тіста. Для цього з тіста вибрати родзинки (вони підуть у серединки квіточок). До тіста підсипати трішки борошна і підмісити, щоб було щільніше. Зробити квіточки (розкотити коло 3 см, надрізати по краях пелюстки, защипнути їх), гілочки (зробити тонкі джгутики тіста, приплюснути їх, зробити надсічки ножем з одного краю або з двох боків). Викласти прикраси, змастити збитим жовтком.
Коли тісто у формах виросте на 3/4 об’єму, поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160 ОС, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли. Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час від часу перекочувати, щоб не відсиріли і не сіли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.
Виходить 12 пасочок (розмір різний), які одночасно випікаю на двох великих деках від духовки. Якщо духовка невелика, можна робити 2/3 порції або половину.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Читайте також:
- Щоби паска вдалася пухкою і смачною. Секрети моєї бабусі
- Як оригінально прикрасити паску. 73 фотоідеї