Скумбрія сухого посолу
0,7 кг скумбрії, 1 ст. ложка солі (нейодованої), 1 ч. ложка прянощів, 3 лаврових листки (подрібнені).
Рибу почистити, випатрати, відрізати голову і хвіст. Натерти зовні і всередині сумішшю солі і прянощів. Щільно загорнути у харчову плівку, витиснувши все повітря. Покласти у холодильник на 3–4 доби.
Скумбрія а-ля гарячого копчення
Скумбрія, 1 пучок кропу, 3 ст. ложки майонезу, 1 зубець часнику, сіль, перець.
Рибу випатрати, вийняти зябра, вимити, посолити. У живіт покласти кріп і шматочки часнику. Зверху змастити майонезом, поперчити. Поставити у розігріту до 200 ОС духовку, запікати 35 хв.
Фарширована скумбрія
1 скумбрія, 1 цибулина, по 1 ст. ложці родзинок і волоських горіхів, по 2 гілочки петрушки і кропу, 1 ч. Ложка панірувальних сухарів, 3 ст. ложки олії, по дрібці солі і перцю.
Скумбрію промити, відрізати плавники, видалити нутрощі і зябра, промити під проточною водою. Видалити хребет, вирізати трохи м’якоті зсередини риби. Рибну м’якоть подрібнити ножем. Родзинки промити. Цибулю, кріп і петрушку дрібно посікти. Розігріти у сковорідці 1 ст. л. олії, обсмажити цибулю до м’якості, додати горіхи і родзинки, посолити і поперчити, тушкувати 3 хв. Додати м’якоть риби, зелень і панірувальні сухарі, перемішати. Нафарширувати рибу, скріпити краї черевця зубочистками або зашити. Змастити рибину олією, посолити і поперчити, загорнути у пергамент. Запікати у заздалегідь розігрітій до 200 ОС духовці 15–20 хв. Трохи остудити і подавати. Смакує також холодною.
Скумбрія, запечена рулетом
3 скумбрії, 3 ст. ложки соєвого соусу, 1 ч. ложка приправи для риби, 1 пуч. зелені, 1 морквина, 0,5 лимона, сіль.
У скумбрії видалити голови підрізати зверху (уздовж хребта) по всій довжині, залишаючи черевце цілим. Видалити кістки і нутрощі, збризнути соком лимона. Втерти соєвий соус масажними рухами, посипати приправою для риби, розкласти подрібнену зелень, порізну дрібними кубиками моркву. Рибу скласти одну на одну внахльост, згорнути рулетом (шкіркою назовні), загорнути у фольгу, запікати за 220 ОС приблизно 40 хв. Їсти можна гарячою або холодною (тоді фольгу знімати. Коли повністю охолоне). Рулет соковитий, тримає форму.
Скумбрія солена пряна «Чотири години»
1 кг скумбрії, 3 цибулини, 10 горошин духмяного перцю, 3 лаврових листка, 1 ч. ложка приправи для риби, 0,5 ч. ложки коріандру, 2 бутони гвоздики, 2 ст. ложки солі з чубком, 1 с. ложка цукру, 1 л води. Для оселедця у розсіл дати 1 ст. ложку зерен гірчиці (без чубка), 1 ч. ложку коріандру.
Скумбрію розморозити, відрізати голову і хвіст, випатрати, вичистити, порізати шматочками по 2,5–3 см завширшки. Приготувати розсіл: налити 1 л води, додати сіль, цукор, прянощі, розрізану навпіл цибулину (у лушпинні!). Усе довести до кипіння, проварити 2 хв, охолодити. В остиглий розсіл скласти скумбрію, накрити кришкою і поставити в холодильник на 4 год, можна на ніч (риба вбере солі, скільки треба). Можна їсти або скласти у банку, перекладаючи кільцями цибулі (перший і останній шар – цибуля). Усе залити 200 мл розсолу (в якому маринувалася риба), змішаного з 5 ст. ложками нерафінованої олії. Можна зберігати в холодильнику ще кілька днів.
Гірчична скумбрія
2 скумбрії, 4 ст. ложки гірчиці, 1 лимон, 6 зубців часнику, сіль, перець.
Рибу почистити і ретельно вимити. Зробити маринад: змішати гірчицю зі спеціями і з пропущеним через прес часником. Обмазати тушки маринадом (особливо всередині), можна покласти шматочки лимона в черевце, загорнути у фольгу і залишити маринуватися. Запікати у розігрітій до 180 ºС духовці 40 хв. Подавати з овочами і лимоном.
Салат рибний
300 г відвареного у підсоленій воді рибного філе, 1 скл. вареної квасолі, 3 скибки чорного хліба, 1 морквина, 2 зубці часнику, майонез.
Філе поскубати, додати відварену квасолю, підсмажені кубики чорного хліба, підсмажену моркву і товчений часник. Заправити майонезом.