секатор

Як заточити і змастити секатор?

Дізнайтеся, як правильно самотужки загострювати і змащувати секатор. Ці прості кроки допоможуть вам підтримувати секатор гострим та забезпечать якісну обрізку рослин.

Секатор – один із найбільш використовуваних інструментів у саду. Часте використання призводить до того, що його ріжучі поверхні можуть затуплюватися, що ускладнює процес обрізки і може призвести до нерівних зрізів та пошкодження рослин. Тому важливо знати, як правильно заточити секатор. Це зовсім не складно. Давайте розглянемо процес покроково.

Етапи заточування секатора

  1. Розбирання секатора. Для якісного заточування необхідно розібрати секатор. Це не займе багато часу, адже потрібно лише відкрутити один болт та кілька гвинтів. Після цього вийміть гвинт, який з’єднує ріжучі частини, і решта деталей відділиться сама.
  2. Очищення лез. Після розбирання леза необхідно очистити від забруднень, промивши їх у мильній воді за допомогою щіточки. Якщо на лезах є іржа, її можна зняти за допомогою спеціальних засобів для видалення іржі, які можна знайти в будь-якому магазині. Якщо іржа лише поверхнева, її легко видалити дрібним наждачним папером. Після цього протріть леза і дайте їм висохнути.
  3. Заточка лез. Леза секатора можна заточити на механічному або електричному точилі. Але можна скористатися і звичайним напилком або бруском – так само, як ви заточуєте ножі. Після заточування леза ще раз протріть для видалення дрібних залишків металу.
  4. Збірка секатора. Після заточування зберіть секатор, ретельно закрутивши всі гайки та болти.

Радимо також прочитати: Відпочивати рано: обов’язкові роботи в саду восени

Підточування секатора без розбирання

Якщо секатор потребує лише підточування, можна обійтися без його розбирання. Очищуємо поверхні та заточуємо леза в зоні доступності за допомогою бруска.

Змащування секатора

Для того, щоб секатор працював ефективно, його необхідно періодично змащувати. Чим змащувати секатор? Найкраще для цього підходить машинне масло. Достатньо нанести 3-4 краплі масла на місця зіткнення лез, а потім кілька разів відкрити та закрити секатор. Зайве масло видаліть тканиною. Змащувати секатор варто не лише під час роботи, але й перед тривалим періодом зберігання без використання. Рекомендується робити це в кінці кожної осені.

Дезінфекція секатора

Окрім заточування та змащування, важливо також дезінфікувати секатор після кожного використання на одній рослині перед роботою з іншою. Для цього промийте леза під водою, витріть, а потім протріть їх будь-яким антисептиком.

Ці прості кроки допоможуть вам підтримувати секатор гострим та забезпечать якісну обрізку ваших рослин.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook