Часто буває: у рецепті вказано, що треба сухі дріжджі, а у вас – пресовані, або навпаки. Це не проблема.
Співвідношення сухих і пресованих (живих) дріжджів: 1 г сухих = 3 г живих і відповідно 0,33 г сухих = 1 г живих. Тобто якщо для тіста треба 10 г сухих дріжджів, їх можна замінити на 30 г живих. І навпаки.
Чим менше дасте дріжджів, тим довше сходитиме тісто. На 1 кг компонентів тіста треба брати не менше 35 г і не більше 50 г пресованих дріжджів.
Скільки треба використовувати сухих дріжджів зазвичай вказано на упаковці. Що більше здоби (жирних компонентів) у тісті, то більше дріжджів треба.
1 ч. ложка сухих дріжджів без чубка – це 2,5 г, а з чубком – 3 г. 1 ст. ложка сухих дріжджів без чубка – це 8 г, а з чубком – 11 г.