Перш ніж будь-що сіяти (це варто зробити ще до того, як купувати насіння) варто намалювати план ділянки і детально записати, що де будете вирощувати. При цьому важливо дотримуватися сівозміни, тобто кожного року висаджувати на одному місці інші культури. Це попередить накопичення у ґрунті шкідників, спор грибкових хвороб, а також дасть можливість рослинам повноцінно розвиватися. Звідси здорова городина і стабільно високий урожай.
Насамперед слід звернути увагу на те, що овочеві культури однієї родини можна повертати на попереднє місце не раніше ніж через 3–4 роки. Але чим пізніше, тим краще. Ось основні овочеві культури, які розсортовані за родинами, що треба враховувати при сівозміні:
- морква, петрушка, кріп, селера, коріандр, кмин – селерові;
- картопля, помідор, перець, баклажан – пасльонові;
- гірчиця, редиска, редька, капуста всіх видів, дайкон, ріпа, крес-салат, хрін – хрестоцвіті, капустяні;
- кабачки, патисони, гарбуз, огірок, диня, кавун – гарбузові;
- квасоля, горох, боби, соя – бобові;
- ревінь, щавель – гречані;
- мангольд, шпинат, буряк – лободові;
- часник, цибуля всіх видів – цибулеві;
- етрагон, соняшник, топінамбур, салат – айстрові;
- меліса, гісоп, м’ята перцева, базилік, чабер, майоран – ясноткові.
До прикладу, підберемо місце для картоплі. Її родина – пасльонові. Значить, не садимо картоплю після помідорів, перцю, баклажанів. І звичайно ж, картоплі. Іноді для оздоровлення ґрунту деякі городники сіють на місце картоплі жито, а потім знову висаджують картоплю.
Багаторічні овочеві культури краще розмістити на окремій ділянці городу. Перед пізніми овочами можна отримати урожай рослин, що рано віддають урожай. Наприклад, перед помідорами встигне вирости салат, редиска, горох. Так само після збирання влітку цибулі, часнику можна посіяти редьку, дайкон.