Окупанти продовжують обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, тож останнім часом вся країна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії. Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Сьогодні нагадаємо, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів.
Як підготуватися до відключення електроенергії?
- Сформуйте запас льоду. Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
- Розгляньте купівлю холодильних елементів. Їх можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках. Радимо також прочитати:
Як зробити своїми руками акумулятор холоду (водяний, гелевий, спиртовий)
- Підготуйте запас консервів і сухих продуктів. Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.
Що робити, коли вимкнули електроенергію?
- Використовуйте лід та холодильні елементи. Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотирьох години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.
- Розділіть продукти. Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.
- Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.
Спосіб заповнення холодильника та морозильної камери
Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
Як діяти після відновлення електропостачання?
- Перевірте температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.
- Огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
- Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник». Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоров?ям.
Про що ще важливо пам’ятати?
- Готуйте менші порції. Якщо готувати стільки, скільки можете з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків.
- Зберігайте мінімальні запаси продуктів. Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.
Які є альтернативи холодильника?
- сумки-холодильники; радимо також прочитати:
Як зробити сумку-холодильник своїми руками?
- термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
- льох або підвал;
- термічна обробка продуктів.
Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.