Вітаміни із зернини. У чому користь пророщеної пшениці, квасолі, сої і гарбуза

Пророщене насіння деяких культур дуже корисне для здоров’я. Особливо цінна пророщена пшениця, квасоля, соя і гарбуз. У кожного насіння свої корисні властивості, але для цього його треба правильно пророщувати.

Про користь пророщених зерен і паростків люди знали багато століть тому. Древні китайці, приміром, охоче їли пророщені боби. Сьогодні у Китаї найнижча захворюваність на рак! До речі, ще Гіппократ рекомендував додавати до раціону пророщені злаки.

Зерна або боби мають бути з короткими (приблизно 1–3 мм) корінцями, без листочків. Не менш корисні й зелені паростки з довгими корінцями і листям. Їхня користь полягає в підвищеному вмісті вітамінів та мінеральних речовин.

Особливо корисні з цієї точки зору пророщена пшениця, квасоля, соя і гарбуз. Усі ці культури доступні кожному з нас. Окрім того, проростки сьогодні можна придбати в аптеках, спеціалізованих магазинах, навіть супермаркетах.

Як прорости зерно в домашніх умовах

Можна проростити насіння і в домашніх умовах. Потрібно засипати добре промиті в холодній проточній воді зерна в посудину з плоским дном, залити водою так, щоб вона не покривала повністю верхній шар. Накрити зверху серветкою або бавовняною тканиною, поставити в тепле місце. Через 6–12 години зерна, що спливли, видаляють, воду виливають, замочують насіння повторно.

На пророщування потрібно зазвичай дві-три доби. Коли паростки, що пробилися, будуть завдовжки 1 мм, їх слід знову промити і трохи підсушити. Тепер вони придатні до вживання.
Зрозуміло, кожна культура має особливі властивості, що впливають на організм.

Чим корисні різні паростки?

Паростки пшениці – сьогодні найбільш популярний натуральний продукт для оздоровлення. Завдяки набору вітамінів вони покращують стан шкіри і волосся, як джерело клітковини очищають організм, підвищують імунітет, запобігають серцево-судинним та онкологічним захворюванням. Фахівці вважають, що пшеничні проростки мають омолоджувальний ефект. Тому той, хто регулярно споживає їх, має всі шанси реально подовжити собі життя.

Пророщена квасоля – джерело вітаміну С, заліза, калію, амінокислот. Додавання її в раціон покращує обмін речовин, заспокійливо діє на нервову систему, а також допомагає в боротьбі з вірусами й мікробами. Корисно вживати проростки квасолі в період різних епідемій, а також для профілактики атеросклерозу та цукрового діабету.

Проростки сої багаті на вітаміни групи В, вітамін С і каротин, клітковину, численні корисні макро- та мікроелементи й незамінні амінокислоти. Цей скарб нормалізує обмін речовин, стимулює роботу головного мозку і нервової системи, захищає від серцево-судинних та онкологічних захворювань, хвороб печінки і підшлункової залози. Рекомендують заживати пророщену сою для боротьби з авітамінозом.

Пророщене насіння гарбуза багате передусім на цинк, воно корисне при стресах, сприяє стимуляції розумової активності, покращенню пам’яті. А ще цинк поліпшує репродуктивні функції. Зокрема, підвищує потенцію.

Як правильно вживати пророщене насіння та паростки?

Молоді пагонці втрачають цілющі властивості вже через 20 хвилин після зрізання. Що ж до пророщених зерен і насіння, то їх можна зберігати в холодильнику не більш як дві доби. Їх не рекомендують термічно обробляти. Найкраще споживати 50–100 г на день.

Ми можемо скаржитися на те, що пророщені злаки несмачні. Тож для поліпшення їхніх смакових якостей проростки можна подрібнювати і додавати в різні страви. Можна готувати з них з суміші, додавши горіхи, мед, свіжі або сушені фрукти. Зелені паростки використовують як компонент для салатів.

Проте вживати пророщені злаки і боби протипоказано при загострених станах хвороб травного тракту, а також дітям та літнім людям.

Пророщені зерна і насіння можна зберігати в холодильнику не більш як дві доби. Їх не рекомендують термічно обробляти.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook