Вершково-желейний торт “Бананове диво” з ананасами і безе
Корж: 250 г борошна, 150 г масла, 50 г цукрової пудри, 3 жовтки, 0,5 ч. ложки розпушувача. Начинка: 6-8 бананів, 150 г консервованих ананасів, 2 п. лимонного желе (по 400 мл). Крем: 400 мл вершків (33-38%), 150 г сиру (однорідного, м’якого, некислого), 60 г цукрової пудри, 10 г ванільного цукру. Безе: 3 білки, 120 г цукрової пудри, 10 г крохмалю, 50 г чорного шоколаду. Форма 25(30)Х25(30) см.
Корж. Борошно змішати з розпушувачем, додати масло, порізане кубиками. Подрібнити на крихту. Додати цукрову пудру, ще трохи перемішати. Додати жовтки, замісити, зліпити в кулю. Тісто не місити, тільки по мінімуму, щоб зібрати в кулю.
Тісто викласти в форму, застелену пергаментом, розрівняти або розкачати в рівний пласт. Охолодити в холодильнику 10–30 хв. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, випікати 15–20 хв або до золотистого кольору. Повністю остудити.
Безе. Шоколад розтопити, найшвидше це робити в мікрохвильовці. Білки ретельно збити до м’яких піків, поступово додаючи цукрову пудру, збивати протягом 7–15 хв або більше (чистими сухими віничками в чистій сухій ємності).
Потім продовжуючи збивати, поступово всипати крохмаль, трохи збити. Влити шоколад, злегка змішати, буквально кількома рухами, щоб залишився малюнок. На пекарському папері намалювати квадрат або коло за розміром вашої форми, в якій буде торт, перевернути аркуш на іншу сторону, викласти на папір збите безе, акуратно розрівняти лопаткою. Поставити в розігріту до 120 градусів духовку, сушити 1–2 год. Повністю остудити.
Желе розвести, повністю остудити і поставити в холодильник до загустіння, але ще текучої консистенції.
Крем. Вершки збити до загустіння, поступово підсипаючи цукрову пудру і ванільний цукор. Додати сир, ще трохи збити, до об’єднання. Сир обов’язково повинен бути однорідним і м’яким.
Викласти крем на застигле желе, розрівняти.
Зібрати торт. Викласти банани на корж, розрізавши їх уздовж навпіл, зрізом вниз. У проміжки викласти шматочки консервованих ананасів. Викласти злегка загусле желе, розрівняти. Не обов’язково все виливати, необхідно тільки, щоб банани були повністю покриті. Поставити в холодильник до повного застигання. Викласти крем. Викласти безе, перевернувши його і акуратно відокремивши від нього папір. Обережно: корж крихкий! Акуратно притиснути, поставити в холодильник на кілька годин, або краще на ніч. Торт не підлягає тривалому зберіганню, тому що банани мають властивість темніти з часом.
Рецептом поділилася кондитерка Ірина Паращак