Селера — пряна рослина, що походить із Середземномор’я. Чому найкращі шеф-кухарі світу використовують листя цієї рослини? Бо воно запашне, соковите і має солодкуватий присмак. Саме завдяки своєму особливому аромату селера використовується в кулінарії як приправа до гарніру, а за вмістом корисних речовин її навіть можна зарахувати до передіку лікарських рослин.
У чому користь і шкода селери?
У селеріє величезна кількість вітаміну С, а також корисних амінокислот і мікроелементів. Також рослина багата клітковиною, корисними маслами та вітамінами групи B.
На думку дієтологів, селера з легкістю підвищує життєвий тонус, виводить токсини, усуває сонливість і навіть апатію. Введення у раціон селери — профілактика серцево-судинних захворювань, запальних процесів організму і порушень водного балансу.
Також рослина входить до топу дієтичних продуктів за рахунок зниженої калорійності та здатності прискорювати обмін речовин. Сік селери є стимулятором шлункового соку, що дозволяє їжі засвоюватися швидше.
Насіння селери використовують як знеболювальний засіб – воно знімає м’язові спазми, біль у суглобах і судоми. Особливо селера корисна для чоловіків, тому входить до списку природніх афродизіаків, які підвищують лібідо.
Попри позитивні якості рослини, є деякі протипоказання щодо її споживання. Варто пам’ятати, що вагітним потрібно вживати селеру із обережністю. Оскільки насіння рослини містять речовини, які можуть спровокувати передчасні пологи, викликати кровотечу. Тому селеру не варто їсти під час місячних. Сиру селеру не варто вживати людям із проблемами шлунково-кишкового тракту: їжте тільки злегка відварені стебла.