“Перде татлісі”
Форма 20(23)Х30(33) см. 1 п. тіста філо (450 г, 10-15 листків), 100-150 г масла, 1 скл. горіхів,0,5 скл. манної крупи. Соус: 2 яйця, 100 мл олії, 300 мл молока, 10 г розпушувача, 0,5 скл. цукру. Сироп: 0,5 л води, 2 скл. цукру, 1 ч. ложка лимонного соку або дрібка лимонної кислоти.
Для сиропу все змішати, довести до кипіння, прокип’ятити 2 хв, дати охолонути.
Для соусу все просто змішати віничком без використання міксера.
Тісто філо залишити на 2 год на столі, щоб розмерзлося. Упаковку не відкривати: тісто швидко висихає. Масло розтопити, горіхи дрібно посікти. Брати по одному листку тіста, змащувати тонко розтопленим маслом, рівномірно посипати манною крупою та горіхами. Складати тісто гармошкою зі стороною близько 4 см (як у дитинстві складали віяло з аркуша). Усі ці віяла-гармошки ставити вертикально один до одного у форму. Так заповнити всю форму. Робити це треба швидко, щоб тісто не пересихало. І це дійсно швидко і просто робити, не треба, щоб все було ідеально!
Поставити у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 15 хв. Дістати, рівномірно залити соусом (полити рівномірно з черпака по всій поверхні тіста). Пекти ще 30 хв. Дістати, дати постояти 3 хв, залити рівномірно сиропом, залишити на ніч на столі.
Спершу здається, що сиропу багато, але до ранку він повністю вбирається у тісто. Десерт виходить вологим, соковитим, солодким, але в міру. Нагадує медову пахлаву, але не хрумкий, а ніжний, не такий приторно-солодкий, з ніжним горіховим післясмаком.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Спробуйте також приготувати: