Малинова настоянка від зобу
Закип’ятити на повільному вогні чотири склянках води і одну склянку малини. У проціджений відвар влити 0,5 л горілки, додати склянку цукру і перегородки з 1 кг волоських горіхів. Настоянку витримала 10 днів в темряві і приймати по 1 ст. ложці тричі на день за годину до їжі.
Що лікує малина
У сучасній офіційній медицині малину застосовують як жарознижувальний і потогінний засіб, а також використовують у вигляді сиропів для поліпшення смаку ліків.
З основних властивостей малини є здатність її лікувати захворювання серцево-судинної системи. Перш за все – це зміцнення стінок кровоносних судин.
При розладах шлунка (печія, болі, відчуття важкості після з’їденої їжі) допоможуть листя, квіти, молоді гілки малини. Для цього потрібно приготувати настій з малини: 2 ст. ложки сировини залити склянкою окропу. Настоювати годину. Пити по 0,3 склянки три рази на день через 20 хвилин після прийому їжі.
Виразку шлунка і дванадцятипалої кишки краще лікувати соком малини, а не ягодою. Пити його слід по 1-1,5 ст. ложки соку за 15 хвилин перед кожним прийомом їжі.
Можна також використовувати квіти, листя, гілки, ягоду (сушити або залити водою). Вони мають протизапальні властивості. У такому вигляді малина може зберігатися до трьох років. Зливати і заливати малину необхідно однаковою кількістю води. Пити по 2 столові ложки за 15-20 хвилин до прийому їжі. При запаленні повік, очей, висипаннях на шкірі у вигляді вугрів необхідно промивати обличчя малиновою водою.
Допомагає малина і від затяжного пияцтва, тому слід пити малинову воду. 1-1,5 л знімуть неприємні відчуття після надмірного вживання спиртного.
Фітотерапевти використовують для внутрішнього застосування відвари і настої листя малини при лікуванні кашлю, а зовнішньо застосовують при гнійничкових ураженнях шкіри і при ангіні.
Ягоди малини містять цукри і кислоти – лимонну, яблучну, саліцилову. Наявність останньої і визначає протизапальну, жарознижувальну і потогінну її дію.
У ягоді багато пектинових речовин, вітамінів, а також мінеральних речовин: калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза. Це ставить малину в ряд найбільш цінних ягід.
Раніше існувало припущення, що малина протипоказана людям з порушенням обміну сечової кислоти через підвищений вмісту в ній пуринів. Однак спеціальні дослідження показали, що пуринів в малині небагато.