- Для варення підійдуть пелюстки тільки із чайної або дикої троянди (рожі). Троянда має мати яскравий аромат, інакше варення буде несмачним.
- Квіти треба обривати вранці, краще вдосвіта, о 5-ій (тоді варення буде ароматнішим).
- Білі частинки пелюсток треба обрізати (через них варення може гірчити). Тому зручно зривати пелюстки з кожної квітки усі одразу лівою рукою, а правою одразу обрізати білі краї одним рухом. Тоді не доведеться обрізати окремо кожну пелюстку.
- Далі розстелити пелюстки на столі на 30 хв, щоб із них повилазили усякі жучки, що там ночували.
- Відділити пелюстки від листочків і серединок квітів.
- Якщо квіти домашні, далеко від дороги, пелюстки можна не мити – це найкращий варіант. Якщо треба помити – тоді повністю висушити (це гірше, по пелюстки в’януть і втрачають аромат). Біля дороги рвати не варто!
Сироп
Пелюстки чайної троянди, цукрова пудра.
Скласти пелюстки у банку, пересипаючи цукровою пудрою (чергувати шари), прикрити, поставити на сонце. Сироп, що поступово почне з’являтися, – зливати. Але нічим не трамбувати. Інакше сироп не матиме насиченого кольору. Зберігається впродовж року. (Рецептом поділилася Олена Рязанцева).
Густе варення з пелюсток
200 г трояндових пелюсток (змолоти), 500 г цукру, 100 г води, 2 ст. ложки соку лимона.
Цукор з водою заварити на середньому вогні приблизно 4-5 хв (доки капля сиропу не буде розтікатися по тарілці). Додати змелені пелюстки з лимонним соком, вимішати і прокип’ятити 2 хв. Викласти в стерилізовану банку і закрутити. Виходить густе варення. (Рецептом поділилася Валентина Бурко).
Сухе варення з пелюсток троянди (для начинки рогаликів, пампухів, завиванців)
1 скл. пелюсток чайної троянди (щільно натрамбувати), 1 скл. цукру, 1 ст. ложка соку лимона або дрібка лимонної кислоти. А також можна додати: 2 ст. ложки коньяку, цедра лимона, 1 скл. волоських горіхів.
У склянці 250 мл 80 г втрамбованих пелюсток. Пропорція пелюсток і цукру 1:2,5.
Пелюстки засипати цукром і полити лимонним соком. Розтерти у макітрі чи перемолоти блендером до однорідної маси. Усе. Варення уже готове. На цьому можна зупинитись, а можна додатково сполучити його з декількома ложками коньяку чи цедрою лимона. А можна докласти і одне, і друге — варення отримає від цього додаткові цікаві нотки. Далі треба просто перекласти його в чисту баночку, закрити пластиковою кришкою і зберігати в холодильнику чи підвалі, набираючи собі певну кількість при потребі. Таке варення використовують як начинку для завиванців, рогаликів і пампухів. Щоб його зекономити, можна вимішати з будь-яким густим повидлом: яблучним, абриксовим, вишневим. Аромат трояндового варення настільки потужній, що навіть і в цьому випадку смак випічки стає незабутнім. (Рецептом поділилася Леся Кравецька).
Швидке консервоване трояндове варення
200 г пелюсток, 500 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 100 г води.
До пелюсток додати лимонну кислоту і перемолоти. Скласти у каструлю цукор і воду, довести до кипіння, додати перемелену троянду, кип’ятити 2-5 хв, розлити у стерильні банки і закатати. (Рецептом поділилася Ольга Процак).
Консервоване трояндове варення (проти ангіни, застуди і стоматиту, а також на десерт)
Лимонний сік, 300 г пелюсток, 1 кг цукру, 1 скл. води.
Зварити сироп з 1 кг цукру і 1 скл. води. ойно закипить, зняти піну і додати пелюстки, довести до кипіння і залишити на 12 год. Знову довести до кипіння, зняти піну, проварити 20-25 хв, періодично помішуючи. Повторити процедуру ще 2 рази з перервою на 12 годин. Коли сроп стане густішим, додати 2 ст. ложки лимонного соку або 0,5 ч. ложки лимонної кислоти, проварити ще 2-3 хв, розлити у стерильні банки і закрутити. Готове варення можна відцідити, використати пелюстки для десертів або залити горілкою і настояти протягом місяця у темному місці. А сироп тоді закрутити без пелюсток. (Рецептом поділилася Тетяна С.)
Трояндовий джем
10 квіток чайної троянди, 1 скл. цукру, 0,5 скл. води, 0,3 ч. ложки лимонної кислоти.
Пелюстки перетерти руками з невеликою кількістю цукру, щоб виділився сік. Змішати решту цукру з водою, довести до кипіння, додати пелюстки перемішати, відставити з вогню, накрити кришкою, залишити на 12 год при кімнатній температурі. Потім знову довести до кипіння й одразу зняти з вогню, накрити, витримати 12 год. Повторити процедуру ще раз, охолодити, розкласти у стерильні банки, гакрити, зберігати в холодильнику. (Рецептом поділилася Ольга Ле).
Трояндове варення без мороки
700 г пелюсток, 1,2 кг цукру (700 г для пелюсток і 500 г для сиропу), лимонна кислота.
700 г пелюсток ретельно перетерти з 700 г цукру, можна перемолоти блендером. Приготувати сироп із 500 г цукру і 200 мл води, прокип’ятити 5-7 хв, додати пелюстки, варити 10-12 хв, розлити у стерильні банки, закрутити. (Рецептом поділилася Ірина Коваленко).