Торт яблучно-листковий
Коржі: 700 г борошна, 2 п. маргарину (або 500 г масла), 4 жовтки, 3 ст. ложки сметани, 1 ч. ложка розпушувача. Карамелізовані яблука: 1,5–2 кг яблук, 0,5 кг цукру, 250 мл води. Крем: 1 скл. цукру, 0,5 л молока, 3 яйця, 3 ст. ложки борошна, 400 г масла.
Коржі. Масло або маргарин розтерти з борошном, додати сметану, змішати з жовтками і розпушувачем. Замісити тісто, покласти в холодильник на 3-4 год, поділити на 6-8 частин. Пекти на пергаменті, поколовши виделкою.
1,5–2 кг яблук почистити і порізати скибочками. Із 0,5 кг цукру та 250 мл води у посудині із широким дном заварити сироп, порціями в нього кидати яблука, варити на невеликому вогні по 2-3 хв. Кожну порцію яблук викладати на широкі пласкі тарілки, щоб охолоджувалися.
1 скл. цукру змішати з 0,4 л молока, поставити на вогонь. Збити 3 яйця, 3 ст. ложки борошна, 100 мл молока, тонкою цівкою влити у кипляче молоко, варити, помішуючи, до загустіння. Повністю охолодити. Масло збити добіла, по ложці ввести заварний крем.
Перешарувати всі коржі кремом і яблуками (корж, крем, яблука, крем, корж…), поставити у холодильник під невеликий гніт (щоб торт охолонув і вирівнявся).
Прикрасити торт. Приготувати 1 п. готового желе, але з меншою кількістю води (200 мл), охолодити, щоб почало загусати. Дістати торт із холодильника, зробити невеличкий бортик по периметру із крему, можна покласти скибочки яблук або персиків, викласти желе, охолодити до повного загусання.
Рецепт і фото Наталі Тихої
Спробуйте також приготувати: