Смачне ожинове вино
Потовкти ожину, додати цукру (20-25% від об’єму), додати води (20% від об’єму), накрити марлею, залишити на 5-7 днів. Має початися процес бродіння з бульбашками. Періодично перемішувати (1-2 рази на день). На 7 день відцідити, залити в бутель, додати цукру так, щоб було добре солодке, натягнути рукавичку, зафіксувати на горличку скотчем. Як підніметься, проколоти пальчик.
На 40-45 день, поки не впаде рукавичка (як впаде раніше, спробувати, можливо весь цукор вибродив, тоді додати ще), зняти з осаду, додати цукор за смаком, знову зафіксувати рукавичку. Так може стояти до місяця часу, потім перелити в пляшки.
Після зняття з осаду вино вже можна споживати, воно буде трохи газоване. Не лякайтеся, коли будете пробувати ще не зброжений сік, квасний, гіркуватий. Це нормально. Готове вин ну дуже смачне!
Якщо є можливість, цукор краще поступово додавати. Сусло має бути постійно приємно солодке (можна знімати рукавичку під час бродіння, щоб попробувати, чи солодке), тоді процес бродіння відбувається рівномірно. Пересолоджене сусло повільно бродить, недосолоджене може перетворитися на оцет.
Важливо! Заповнюйте бутель на 3/4, може бути бурне бродіння і піна буде вилазити з бутля.
Рецептом поділилася Олена Букович