Зараз, коли повсюди проблеми з електропостачанням, одна з найбільших проблем – як не втратити продукти у морозильній камері. Тому саме час провести ревізію у морозилці і насамперед використати продукти, термін придатності яких добігає кінця. Ми розповімо, скільки можна зберігати продукти у морозилці і чому не можна повторно їх заморожувати.
Скільки можна зберігати заморожені продукти
Міністерство сільського господарства США пояснює, що заморожені продукти (від – 17 градусів за Цельсієм) у морозильній камері не псуються. Страждає лише їхня якість, пише The Huffington Post.
Заморожування сповільнює рух молекул, мікроби входять в неактивну стадію, сповільнюється ріст мікроорганізмів, які спричиняють псування продуктів і харчові хвороби, пояснюють у міністерстві. Наприклад, заморожений банан не буде зіпсованим і через 2 роки, але смакуватиме та підтримуватиме свій колір і кремову текстуру лише близько 3 місяців.
Чому не можна повторно заморожувати продукти
Після розморожування мікроорганізми знову стають активними та інтенсивно розмножуються. Тому повторно продукти заморожувати не можна – це небезпечно. Також це суттєво погіршує смак і вигляд продукту, він втрачає сік і смак, консистенцію, корисні властивості. Наприклад, повторно заморожене м’ясо після приготування буде сухим.
Безпечно повторно заморозити або приготувати можна ті заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°C та нижче.
Продукти, такі як м’ясо, риба, сир або ковбаса, а також хліб і тістечка можна повторно заморозити за умови, що вони не стояли в теплому місці протягом декількох годин.
- Не тільки м’ясо та ягоди. Які продукти можна і варто заморожувати
Ми переклали рекомендації міністерства сільського господарства США щодо того, скільки можуть перебувати продукти у морозильній камері до того, як почнуть втрачати свою якість (не псуватись).