Тертий пиріг із сиром “Апельсинова нотка”
Тісто: 250 г маргарину, 4 ст. ложки сметани, 1 яйце, 1 ч. ложка соди (погасити оцтом), 4 скл. борошна, 3 ст. ложки какао, 1 скл. цукру. Начинка: 700 г сиру, 1 скл. цукру, 3 яйця, ваніль, цедра 1 апельсина, 1 ст. ложка крохмалю. Можна додати родзинки, горіхи, кокосову стружку.
Посікти маргарин з 2 скл. борошна і цукром, додати яйця, сметану, погашену оцтом соду, перемішати, додати решту борошна, какао, замісити. Тісто має бути не надто забите. Зробити 7 кульок, покласти у торбинку і в морозильну камеру. Коли тісто підмерзне, стане тверде (хвилин через 20–30), його буде легше натерти. Сир змолоти, збити з цукром, жовтками, ваніллю, крохмалем, додати терту цедру апельсина (ошпарити апельсин окропом, зняти цедру терткою, не зачіпаючи білий шар), перемішати. Окремо збити до пишної піни білки, акуратно вмішати у сирну масу. Можна додати горіхи, родзинки, курагу, кокосову стружку. Форму (25Х35 см) застелити пергаментом, на дно потерти 4 кульки тіста, рівномірно розподілити по дну, але не притискати. Рівномірно викласти сирну масу, зверху потерти решту тіста. Пекти при 170 ОС 40–60 хв.