Швидкий кекс з апельсиновою цедрою
4 малих яйця, 1,5–2 скл. цукру, 1 скл. кислого молока або кефіру, 0,7 скл. олії, 2 скл. борошна, 1 ч. ложка соди (погасити оцтом), цедра 1–2 апельсинів.
Шоколадна помадка: 2 ст. ложки масла, 4 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки какао, 4 ст. ложки сметани.
Яйця збити з цукром до гарної пишної піни на найбільших обертах міксера. Далі зменшити потужність на мінімум, влити кисле молоко, далі олію, далі погашену оцтом соду, всипати борошно. Недовго збити до однорідності, всипати цедру, перемішати. Випікати у мультиварці (дно застеляю пергаментом, стінки змащуюю олією) близько 1,5 год. Коли охолоне, перевернути за допомогою решітки для приготування на пару (біля стінок можна по колу пройтися ножем, у мене – пластмасовий). Перекласти на тарілку, полити помадкою.
Можна зробити кекс у вигляді зебри: розділити тісто навпіл: в одну половину додати 2 ст. ложки борошна, а в другу – 2 ст. ложки какао. Виливати черпаком то одне, то друге тісто по черзі.
Для помадки на малому вогні розтопити масло з цукром до однорідності, додати сметану і какао, перемішати, злегка проварити. Якщо надто густа, можна додати ложку молока (але лийте поступово, щоб не була надто рідка). Поки помадка гаряча, нанести на охололий кекс.