Щоб зміцнити імунітет і не захворіти на застуду або грип, варто частіше вживати багаті вітамінами продукти з антибактеріальними властивостями. Вони дуже доступні, їх можна їсти свіжими, додавати як приправу або готувати з них корисні і смачні страви.
Перш ніж відкривати аптечку і вживати ліки, загляньте на кухню –там можуть бути продукти, здатні полегшити симптоми захворювання. За допомогою них можна зміцнити імунітет і змусити організм опиратися вірусам і бактеріям.
Часник і цибуля
Зовсім не запах цих овочів відлякує бактерії і віруси, які змушують вас відчувати себе хворим. Часник і цибуля містить алліцин – активний компонент, який відповідає за їх антимікробні та антибактеріальні властивості.
Дослідження свідчать: люди, які часто вживають цибулю і часник, хворіють менше і легше переносять простудні захворювання. Цибуля має протизапальну і бактеріальну дію, а ще підвищує імунітет. Часник покращує кишкову флору, яка позбавляє організм від токсинів, бактерій і вірусів. Аліцин найбільш дієвий в сирих овочах. Для хорошого ефекту потрібно з’їдати хоча б половинку свіжої цибулини або зубчик часнику на день.
А ще з часнику можна зробити ароматну і смачну намазку на хліб. Знадобиться: 1 пачка масла, 2 зубці часнику, 2 ст. ложки твердого сиру, петрушка.
Часник пропустити через прес, сир натерти на дрібній тертці, зелень нарізати. Всі інгредієнти скласти у миску і добре перемішати. Зберігати таке масло слід в холодильнику.
Яловичина
Якщо ви хочете зміцнити свою імунну систему, їжте яловичину. Це хороше джерело цинку, а цинк відіграє важливу роль у формуванні білих кров’яних клітин, які захищають організм. Крім цього, білок, що міститься в м’ясі, сприяє виробленню більшої кількості антитіл для боротьби з інфекцією. Дефіцит цинку знижує захисну функцію імунітету. Тому, щоб уберегти свій організм від застуди, їжте більше яловичини. З неї, наприклад, можна приготувати запечений з маслом ростбіф.
Вам знадобиться: 500 г яловичої вирізки, 80 г вершкового масла, 3 зубчики часнику, 1,5 ст. ложки соєвого соусу, 1 ч. ложка сушеного чебрецю, 0,5 ч. ложка чорного меленого перцю, 0,5 ч. ложка солі, 1 ст. ложка гірчиці за бажанням.
Масло, подрібнений часник, соєвий соус, чебрець, сіль, перець і гірчицю змішати. Цією сумішшю змастити шматок м’яса з усіх боків, накрити поліетиленовою плівкою і залишити в холодильнику на добу. Перед запіканням потримати м’ясо при кімнатній температурі 60-90 хвилин. Викласти шматок на фольгу і запікати в розігрітій до 220 ° С духовці 20 хвилин. Зменшити температуру до 190 ° С і довести м’ясо до готовності протягом години. Поки м’ясо запікається, кілька разів його треба поливати жиром.
Солодка картопля
Батат, або солодка картопля – це відмінне джерело вітаміну А, який відіграє ключову роль у підтримці здоров’я слизових оболонок носа, шлунково-кишкового тракту і шкіри в цілому. А слизові і шкіра, як відомо, є першим буфером для вірусів: вони перешкоджають попаданню інфекції в організм. Для того, щоб шкіра і слизові добре справлялися зі своєю функцією, введіть в свій раціон солодку картопля. Спробуйте її приготувати!
Вам знадобиться: 3 батата, 2 ст. ложки олії, 0,5 ч. ложка гострого меленого перцю, 1 ч. ложка сушеного чебрецю, сіль і мелений чорний перець за смаком.
Розігріти духовку до 230 ° С. Батат нарізати часточками однакового розміру. Помістити їх у велику миску, полити олією і перемішати. Додати приправи, сіль і знову перемішати. Викласти часточки батата на застелене пергаментом деко і запікати до хрусткої скоринки, 20-30 хвилин. Готові часточки подавати з улюбленим соусом.
Зелень
Для профілактики простудних захворювань вживають цитрусові, адже у них багато вітаміну С. Однак не менше цього вітаміну міститься в темно-зеленої листової зелені – шпинаті, китайській капусті, руколі. Якщо постійно вживати багаті вітаміном С продукти, це зменшить тривалість простудного захворювання. Шпинат можна потушити, додати часнику і спецій.
Знадобиться: 500 г свіжого шпинату, 1 зубчик часнику, пів-цибулини, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю, 1/4 ч. ложка солі, 2 ч. ложки лимонного соку, 1,5 ст. ложки олії, червоний перць за бажанням.
У Обсмажити подрібнену цибулю і часник. Додати шпинат, сіль і перець, перемішати і тушкувати 4-5 хвилин. Зняти з вогню, додати лимонний сік і червоний перець, посолити.
Лосось
Багато вітаміну D міститься в лососі. Ця речовина активно впливає на стійкість організму до застуди і грипу, тому дуже важливо вживати багаті вітаміном D продукти. Той, хто збагачує свій раціон продуктами з вітаміном D, менше схильний до інфекцій дихальних шляхів. Приготуйте лосося в медовому соусі.
Знадобиться 500 г філе лосося, 60 г масла, сік лимона, 2 ст. ложки меду, 1 зубчик часнику, зелень кінзи, сіль і перець за смаком.
Розігріти духовку до 175 ° С. Деко застелити фольгою і покласти на неї філе лосося. Приправте сіллю і перцем з обох сторін, збризніть соком лимона. У мисці змішайте розтоплене масло, лимонний сік, мед і подрібнений часник. Вилийте суміш на лосося, накрийте фольгою і запікайте протягом 15-20 хвилин. Потім розкрийте фольгу і запікайте ще 5 хвилин. Посипати подрібненою кінзою і подавайте.
Курячий суп
Курячий суп допомагає полегшити багато симптомів застуди і прискорити процес одужання. Теплий бульйон не тільки заспокоює біль в горлі, але і добре справляється з зневодненням. Дослідники не змогли визначити точний компонент курячого супу, відповідальний за боротьбу із застудою, проте вони припустили, що ідеальне поєднання всіх компонентів супу – овочі, м’ясо і бульйон – дає такий ефект. Крім цього, при приготуванні куряче м’ясо виділяє амінокислоти цистеїну, який нагадує препарат, який використовується для лікування бронхіту.
Приготуйте курячий суп за класичним рецептом.
Знадобиться: 2 кг курки, 1 цибулина, 3 моркви, 3 стебла селери, 1 зубчик часнику, 1 корінь пастернаку, 2 ст. ложки подрібненої петрушки, 0,5 ч. ложки сушеного кропу, 2-3 кубика курячого бульйону, сіль і чорний мелений перець за смаком, локшина за бажанням.
Налити воду в каструлю, покласти туди курку. Ложкою зібрати весь жир. Додати порізані кубиками цибулю, моркву, селеру, очищений і порізаний пастернак, подрібнений часник. Варити суп на повільному вогні до готовності курки. Додати петрушку і кріп, посолити і поперчити за смаком.
Куркума
У куркумі – високий вміст антиоксидантів. Люди, які вживають куркуму, менше хворіють. Перетертий висушений корінь не втрачає своїх корисних якостей, тому додавайте цю спецію при готуванні або спробуйте приготувати корисний коктейль з куркумою.
Знадобиться: 150 г свіжого або консервованого ананаса, 1 банан, 1 апельсин, пів склянки молока, шматочок свіжого кореня або 0,5 ч. ложка меленої куркуми.
Ананас порізати кубиками, банан – скибочками, апельсин очистити і нарізати шматочками, корінь куркуми натерти на тертці. Перебити усе в блендері.
Імбир і женьшень
Ці прянощі визнано натуральними засобами для профілактики гострих респіраторних захворювань. У коренеплодах міститься з десяток корисних сполук, що володіють противірусними властивостями. Якщо відчули перші симптоми нездужання, випийте заспокійливий чай на основі кореня імбиру або женьшеню. Зігрівальний напій з медом заспокоїть біль в горлі, придушить кашель і в цілому поліпшить самопочуття. Мед, огортаючи горло, зніме роздратування, а його антиоксидантні і антимікробні властивості допоможуть побороти вірусні інфекції, що викликали застуду.
Знадобиться: невеликий шматочок кореня імбиру, 1 паличка кориці, 4 скл. води, сік половини лимона, мед за смаком.
Імбир очистити і нарізати скибочками, покласти в каструлю разом з корицею, залити водою. Довести до кипіння і варити напій 15 хвилин. Потім процідити, додати лимонний сік, мед за смаком, розлити в чашки і подавати.