Причини та ознаки моніліозу
Зазвичай, під час цієї хвороби, плоди яблуні починають вкриватися плямами, з часом темніють та збільшуються в розмірі. Яблука стають м’якими, вигнивають зсередини, опадають чи муміфікуються прямо на дереві.
Збудником захворювання є сумчастий грибок, який поширюється дощем, вітром та комахами. Грибок зазвичай розповсюджується при високій вологості повітря та температурі +15..+20°С.
Ні в якому разі не можна залишати гнилі яблука на дереві, бо грибок проникає по плодоніжці в плодову гілочку та вражає прилеглі пагони. Такі гілки слід своєчасно обрізати, щоб не допустити подальшого зараження. Пошкоджені плоди, що вже опали, не можна залишати, бо вони є заразними не менше двох років.
Грибок може розвиватися й в плодах знятих з дерева та поміщених на зимове зберігання. Такі яблука мають глянцево-чорне забарвлення, а їх м’якуш стає бурим.
Засоби боротьби
Краще взагалі не допускати розвитку захворювання та обирати відносно стійкі до моніліозу сорти яблук. Це може бути Слов’янка, Пепин шафранний, Уралец та інші.
Грамотне розташування плодових дерев на ділянці також є одним з необхідних засобів профілактики моніліозу. А ще, необхідно своєчасно обрізати яблуні, щоб забезпечити освітленість та повітропроникність крон.
Регулярне перекопування ґрунту та підгодовування дерев макро- й мікроелементами, також, допоможуть запобігти виникненню захворювання.
Опале листя й уражені квітки необхідно своєчасно збирати та спалювати. Обов’язково потрібно обрізати пошкоджені гілки та пагони. Яблука з тріщинами та вм’ятинами краще не закладати на зберігання.
Іноді слід звернутися за допомогою й до хімікатів-фунгіцидів.